România ar trebui să fie deja în Schengen, spune ministrul ungar de externe

SCHENGEN. Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto a declarat, marţi, la Oradea, cu ocazia lansării Programului de cooperare transfrontalieră Interereg VI A România-Ungaria, că România ar fi trebuit deja să facă parte din Spaţiul Schengen, context în care relaţiile economice dintre Ungaria şi România, inclusiv cele din zonele transfrontaliere, ar avea mai mult de câştigat.

Credem că România ar fi trebuit deja să facă parte din Spaţiul Schengen, însă s-au vehiculat o serie de minciuni şi de declaraţii false care au împiedicat accesul României la Spaţiul Schengen. Nu cred că putem vorbi despre migraţie ilegală sau despre presiunea migraţiei ilegale când vine vorba despre România şi nu cred că acesta este un motiv ca România să nu intre în Spaţiul Schengen. Economia României, a Ungariei şi zonele transfrontaliere ar avea de profitat de pe urma intrării României în Spaţiul Schengen. De aceea aş dori să solicit Comisiei Europene să redeschidă dosarul României pentru aderarea la Spaţiul Schengen cât de repede posibil. Sperăm că cele două ţări care şi-au exprimat dreptul de veto îşi vor schimba poziţia. Şi sperăm să putem profita de relaţiile bilaterale şi de această cooperare cât mai mult posibil. Noi vom sprijini România cu toate demersurile pentru a adera la Spaţiul Schengen”, a spus oficialul ungar.

Potrivit lui Szijjarto, cooperarea dintre România şi Ungaria este una strategică, un rol important în acest domeniu avându-l şi programele Interreg, implementate în cicluri de şapte ani. „Cred că acest program de cooperare Interreg între România şi Ungaria este extrem de important. Cooperarea dintre cele două naţiuni permite să fie mai bine conectate, să aibă relaţii mai strânse şi să trăiască mai bine împreună, în vecinătate. Graniţa este un element care uneşte, care creează o legătură culturală şi economică între cele două naţiuni. Acest program va da un nou impuls cooperării economice dintre ţările noastre, fiind o poveste de succes. Însă evenimentul care va duce la încununarea acestor succese va fi intrarea României în Spaţiul Schengen”, a spus ministrul ungar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare