România asigurată pentru iarna 2023: capacitatea de depozitare a gazelor naturale în creștere, fără probleme în aprovizionare

PREGĂTIRI. România se pregătește pentru iarna curentă fără nicio îngrijorare în privința aprovizionării cu gaze naturale, susține Virgil Popescu, președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților. Acesta a declarat că, indiferent de condițiile meteorologice, țara nu va întâmpina probleme datorită creșterii capacității de depozitare cu 100 de milioane de metri cubi în 2023.

Nu cred că vom avea absolut nicio problemă cu aprovizionarea cu gaze naturale. Depozitele sunt pline, ceea ce trebuie știut, capacitatea de depozitare a României a crescut anul trecut cu 100 de milioane de metri cubi. Anul acesta a mai crescut cu 100 de milioane de metri cubi. Avem în total capacitate Depogaz plus Depomureș 3,27 miliarde metri cubi, total capacitate de stocaj. Ați văzut că am avut un pic peste această capacitate, cred că este record absolut. Nu cred că până acum au fost 100% umplute depozitele“, a menționat Popescu la Forumul Gazelor Naturale 2023 by Financial Intelligence.

Popescu a subliniat importanța echilibrului între costul de depozitare și gestionarea stocului pentru a evita scumpiri ulterioare ale gazului natural. Cu toate acestea, în contextul crizei energetice, acesta a salutat faptul că depozitele sunt pline, asigurând că există un miliard de metri cubi ca plasă de siguranță provenind dintr-un contract cu Azerbaijan, încheiat anul trecut.

A avut loc semnarea acelui contract de plasă de siguranță de 1 miliard de metri cubi cu Azerbaijan, încheiat anul trecut, în urma vizitei președintelui României în Azerbaijan. Deci, pe scurt, nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale a României în această iarnă, indiferent de cum va fi iarna, iar capacitatea de extracție a Depogaz a crescut, este undeva la 33–35 de milioane metri cubi pe zi – din toate depozitele vorbim“, a concluzionat Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare