România avansează rapid: Austria ar putea fi obligată să justifice legal veto-ul în cazul aderării la Spațiul Schengen

PROPUNERE. Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a prezentat o propunere de raport în Parlamentul European pentru a solicita justificarea legală a tuturor veto-urilor aplicate în cadrul Uniunii Europene, inclusiv veto-ul impus de guvernul austriac cu privire la aderarea României la spațiul Schengen, conform unui comunicat de presă recent.

Există numeroase cazuri în Uniunea Europeană în care Consiliul nu a respectat principiul cooperării loiale, blocând procesul decizional european prin aplicarea veto-urilor aparent nejustificate din punct de vedere legal. Prin acest raport, Parlamentul European urmărește să clarifice aceste aspecte din punct de vedere juridic.

Obiectivele Raportului:

*Transparență și justificare legală: propunerea de raport cere ca pozițiile statelor membre la momentul adoptării unui act în cadrul Consiliului să fie prezentate public și impune obligativitatea unei justificări legale în toate cazurile în care statele membre aplică dreptul de veto. Această justificare trebuie să se bazeze pe dispozițiile tratatului și pe Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

*Limitarea termenului de decizie: raportul propune limitarea în timp a termenului de decizie la nivelul Consiliului, cu mecanisme decizionale simplificate atunci când principiul cooperării loiale nu este respectat.

Rolul Parlamentului European: Parlamentul European ar trebui să aibă un rol sporit în procesul de aderare la spațiul Schengen, prin intermediul avizelor acordate, ceea ce ar putea influența Consiliul să adopte o poziție pozitivă, inclusiv în ceea ce privește aderarea României.

Impactul Propunerii:

Această inițiativă are potențialul de a oferi claritate legală asupra veto-urilor aplicate și ar putea spori transparența procesului decizional european. Mai mult, aceasta ar putea contribui la accelerarea aderării României la spațiul Schengen, având în vedere justificarea legală a veto-ului austriac.

Următorii Pași:

Propunerea de raport va fi supusă aprobării în Comisia pentru Afaceri Constituționale la sfârșitul lunii noiembrie. Această inițiativă reflectă eforturile europarlamentarului Victor Negrescu de a asigura transparență și respectarea principiilor europene în procesul de luare a deciziilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare