România ia măsuri pentru a modifica planul de implementare locală a Facilității de Reziliență a UE

POLITICĂ. Premierul Nicolae Ciucă a informat-o oficial, la 26 octombrie, pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că România dorește renegocierea unor obiective și criterii de referință din cadrul Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR), în cadrul căruia se acordă țării 27,2 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru redresare economică.

Ciucă, aflat în prezent în vizită la Bruxelles, s-a întâlnit cu von der Leyen pentru a aborda aderarea României la Schengen, PNRR, Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), precum și situația din Ucraina și Republica Moldova.

În ceea ce privește modificările la PNRR avute în vedere de autoritățile române, se numără eliminarea plafonului de 9,4% pentru cheltuielile publice cu pensiile, un calendar mai flexibil pentru renunțarea treptată la producția de energie pe bază de cărbune și ajustări la unele proiecte de infrastructură de transport.

De asemenea, PNRR ar trebui revizuit ca urmare a noului plan RePower EU, care acordă prioritate răspunsului la criza energetică, și a revizuirii în sens descendent a granturilor puse la dispoziția României, în funcție de creșterea mai mare decât se aștepta a PIB-ului în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare