România include Inteligența Artificială & Securitatea Cibernetică ca discipline în programele universitare

INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ. La începutul lunii august, Guvernul României a aprobat mai multe specializări noi și programe universitare, inclusiv Securitatea Cibernetică și Inteligența Artificială.
Acest lucru vine într-un moment în care IA este mai mult decât o tendință, iar oamenii obișnuiți înțeleg și învață cum să folosească programe construite cu funcționalități de învățare profundă și inteligență artificială.

Companiile românești au început să dezvolte o mulțime de programe software care integrează IA. Anul trecut, compania reputată MCRO a lansat Docviser, prima platformă de oncologie din România care integrează Inteligența Artificială în algoritmul său. Și acest exemplu nu este singurul.

Pe de altă parte, există și îngrijorarea cu privire la modul în care IA va interveni în viața noastră în ceea ce privește dezvoltarea responsabilă a inteligenței artificiale. Inițiativele precum AI4RO au ca scop reglementarea acestui domeniu, care ar putea aduce haos dacă nu este gestionat corespunzător. Din această perspectivă, învățarea studenților ce înseamnă responsabilitatea în ceea ce privește securitatea cibernetică și dezvoltarea IA reprezintă o oportunitate excelentă.

Sunt în curs de înființare mai multe specializări/program în licență, cum ar fi Securitatea Cibernetică – în cadrul domeniului de licență Inginerie Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, și Inteligența Artificială în cadrul domeniului de licență Informatică. Acest lucru înseamnă că studenții vor putea să se specializeze în aceste domenii, ceea ce le va oferi cunoștințele adecvate și, poate mai important când vine vorba de angajatori, o diplomă care să ateste abilitățile lor în domeniu.

Cincizeci și două de universități de stat din România includ 2.228 de specializări/program în licență, din care 84 de specializări/program în licență au suferit schimbări în ceea ce privește capacitatea și numele, 22 de specializări/program în licență au obținut acreditare și 32 sunt specializări noi.

Decizia Guvernului va atrage mii de studenți în aceste specializări noi. De asemenea, companiile românești pot angaja specialiști și pot dezvolta echipe interne pentru a se ocupa de securitatea cibernetică și dezvoltarea IA.

Cu un an în urmă, pe 2 august, un studiu a arătat că România este în urma altor state europene în ceea ce privește digitalizarea. Astfel de măsuri, precum aceasta luată de Guvern, pot readuce țara pe drumul progresului digital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare