România investește masiv în mașini ecologice și energie solară. Schimbări în programele rabla și casa verde fotovoltaice pentru 2024

PROTECȚIA MEDIULUI. Ministrul Mediului din România, Mircea Fechet, a anunțat recent o veste excelentă pentru cei interesați de protecția mediului și de utilizarea energiei regenerabile. Bugetul alocat programelor Rabla și Casa verde fotovoltaice pentru anul 2024 este în creștere semnificativă, reflectând angajamentul țării pentru promovarea unui mediu mai curat și a unei economii mai verzi.

Rabla primește un miliard de lei pentru mașinile ecologice

Programul Rabla, care încurajează înnoirea parcului auto național cu vehicule mai puțin poluante, va fi lansat în primăvara acestui an cu un buget record de 1 miliard de lei. Această sumă considerabilă reprezintă o adevărată rampă de lansare pentru adoptarea mașinilor electrice și hibride în România.

Din totalul bugetului, 300 de milioane de lei sunt destinați pentru mașinile tradiționale, fie că sunt alimentate cu motorină, benzină sau sunt hibride fără tehnologie plug-in. Cu toate acestea, eforturile se concentrează către stimularea achiziționării autoturismelor electrice sau hibride plug-in, mai prietenoase cu mediul înconjurător. Prima pentru aceste mașini variază între 7.000 și 10.000 de lei, în funcție de anumite criterii, cu scopul de a încuraja renunțarea la autovehiculele cu combustie internă în favoarea celor ecologice.

Casa verde fotovoltaice beneficiază de un buget record de 2 miliarde de lei

Pentru programul Casa verde fotovoltaice, care promovează instalarea panourilor solare pe locuințele din România, un buget de 2 miliarde de lei va fi disponibil în 2024. Acesta este cel mai mare buget alocat vreodată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru implementarea energiei solare în gospodării.

Conform declarațiilor ministrului Fechet, bugetul generos se menține la nivelul anului precedent, reflectând costurile mai ridicate cu manopera, chiar dacă prețurile la panouri au scăzut. Beneficiarii programului vor primi o primă de 20.000 de lei pentru fiecare trei kilowați de putere instalată, suficient pentru o locuință medie.

Implicațiile programelor pentru mediu și economie

Aceste investiții masive în programele Rabla și Casa verde fotovoltaice reprezintă un pas important către o economie mai ecologică și mai sustenabilă pentru România. Nu numai că vor contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la protejarea mediului, dar vor și stimula inovația și crearea de locuri de muncă în sectoarele legate de tehnologiile verzi.

Prin aceste măsuri, România se aliniază cu direcțiile europene și globale în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice și tranziția către o economie bazată pe surse de energie regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare