România lansează prima platformă blockchain instituțională europeană pentru tranzacționarea NFT-urilor

TEHNOLOGIE. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) din România a lansat recent prima platformă instituțională europeană pentru tranzacționarea activelor digitale, care gestionează NFT-uri (Non-Fungible Tokens) și funcționează pe baza tehnologiilor descentralizate blockchain și Web3.

Lansarea platformei a avut loc în prezența ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a ministrului Economiei, Florin Spătaru, și a secretarului de stat din Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu.

“Trăim un moment istoric. Lansăm prima platformă europeană de tranzacționare instituțională pentru active digitale. Am încercat să aducem ecosistemul instituțiilor statului în zona noilor tehnologii pentru că reprezintă viitorul la care trebuie să ne adaptăm cu toții. Împreună putem crea propuneri pentru a crea un mediu propice dezvoltării, pentru că prosperitatea înseamnă o democrație mai extinsă. Acesta este doar începutul și ne dorim să continuăm parteneriatul între instituțiile publice, mediul de afaceri, zona academică, zona culturală și societatea civilă pentru că doar împreună putem reuși, iar binele fiecăruia se reflectă în binele tuturor”, a declarat Adrian-Victor Vevera, directorul ICI București, citat în comunicatul de presă.

ICI București a dezvoltat platforma ICI D|SERVICES, prima inițiativă guvernamentală care se alătură ecosistemului de aplicații inovatoare construite pe rețeaua blockchain MultiversX dezvoltată în România.

Cele șase colecții de FNT-uri existente sunt: ITI: “ICONS of the Generational Circle” – David Popovici; “The Generational Circle” – Comitetul Olimpic și Sportiv Român; “Memories of Future Self” – AGERPRES; “A World in a Stamp” – Romfilatelia; “Our A.I. Story – Central University Library Reimagined” – Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” – Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”; “Past | Present | Future” – ICI București.

Ministrul Sebastian Burduja a remarcat, într-o postare pe LinkedIn, importanța și potențialul uriaș al tehnologiei blockchain și al descentralizării în dezvoltarea unei economii moderne și competitive.

“Această tehnologie revoluționară ne va permite să creștem transparența, să îmbunătățim securitatea datelor, să sporim eficiența serviciilor publice și private și să asigurăm accesul la finanțare. De asemenea, am evidențiat potențialul extraordinar al FNT în conservarea și promovarea patrimoniului cultural românesc. Utilizarea inovativă a tehnologiei va contribui la digitalizarea și conservarea valorilor și tradițiilor noastre, asigurând că acestea vor fi transmise generațiilor viitoare”, a declarat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare