România, locul 2 în regiune la potențialul de energie verde: Acțiuni necesare pentru accelerarea tranziției spre sustenabilitate

ENERGIE. România se situează pe locul al doilea în regiune, imediat după Polonia, în ceea ce privește potențialul de producere a energiei verzi, conform declarațiilor lui Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România și Moldova, într-o videoconferință de specialitate susținută recent. Reff a subliniat că, deși țara noastră a atins o producție de energie de 43% din surse regenerabile în 2022, inclusiv 16% din surse eoliene și solare, este esențial să accelereze tranziția pentru a atinge țintele stabilite pentru 2030.
„România ocupă al doilea loc din perspectiva potențialului în regiune, după Polonia. Deja în 2022 producția națională de energie a provenit în proporție de 43% din surse regenerabile, dintre care 16% eolian și solar. Dacă raportăm, însă, aceste cifre la țintele pentru 2030 stabilite prin Planul Național Integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice, respectiv 55,8% energie regenerabilă, din care 35% eolian și solar, este clar că trebuie să accelerăm tranziția, în principal cu ajutorul mecanismelor de finanțare din cadrul PNRR și al Fondului de Modernizare, adică în total peste 1,5 miliarde de euro nerambursabil”, a explicat Reff.
Deloitte consideră că creșterea ponderii energiei verzi este esențială nu doar pentru a îndeplini țintele de decarbonare, ci și pentru a asigura securitatea energetică a României și a Europei. Alexandru Reff a subliniat că această creștere reprezintă o prioritate pentru atât pentru state, cât și pentru companii, oferindu-le o modalitate de atingere a obiectivelor de sustenabilitate și o formă de gestionare a costurilor mari și imprevizibile.
„Din studiul realizat anul acesta de Deloitte, cu privire la economia circulară din România, reiese că obținerea energiei din surse regenerabile conduce detașat în topul direcțiilor în care companiile investesc în transformarea sustenabilă a afacerilor”, a adăugat Reff.