România plafonează prețul energiei electrice exportate în Republica Moldova

ENERGIE. Guvernul României a modificat o ordonanță de urgență prin care a inclus comercianții de energie din Republica Moldova printre clienții cărora producătorii locali trebuie să le vândă energie electrică în cadrul contractelor bilaterale la un preț care să nu depășească 450 de lei (90 de euro) pe MWh, informează Mold-street.com.
 
În același timp, Guvernul a aprobat un grant de 50 milioane de lei (10 milioane de euro) pentru susținerea bugetară a Republicii Moldova, mai exact pentru a ajuta țara să cumpere energie.
 
Compania de stat din Republica Moldova, Energocom, este deja înregistrată ca și comerciant pe piața energetică din România și, în consecință, poate achiziționa energie electrică la un preț stabilit prin ordonanță de urgență (90 EUR pe MWh).
 
Energia electrică furnizată de Transnistria este mai ieftină (deoarece Transnistria nu plătește pentru gazul rusesc), dar este limitată.
 
Măsura guvernului român de a include Energocom printre consumatorii de energie subvenționată are în mod vizibil scopul de a ajuta Republica Moldova să facă față resurselor energetice limitate după ce Gazprom a întrerupt livrările de gaz și Ucraina nu mai poate exporta energie electrică.
 
Moldova obișnuia să importe aproximativ 30% din energia electrică din Ucraina, o mică parte de 20% fiind produsă local (doar în timpul sezonului rece), iar cea mai mare parte a livrărilor provenind din Transnistria separatistă. Însă livrările limitate de gaz furnizate de Gazprom începând cu 1 octombrie au forțat centralele electrice din Moldova, atât în Transnistria, cât și în Moldova propriu-zisă, să se bazeze pe păcură și cărbune cât mai mult posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare