România, potențial centru european de gaze naturale după lansarea producției în Marea Neagră

ENERGIE. Virgil Popescu, președintele Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților și fost ministru al Energiei, a declarat că toate condițiile vor fi îndeplinite pentru ca România să devină un centru de gaze naturale odată cu începerea producției în Marea Neagră, în cadrul Forumului Gaze Naturale 2023 organizat de Financial Intelligence.

Popescu a subliniat că există o perspectivă favorabilă și că România va reuși să se impună ca un centru de gaze naturale în regiune. În ceea ce privește proiectele de hidrogen, acesta a menționat că țara noastră este la începutul producției de hidrogen, iar aceasta reprezintă combustibilul viitorului, fiind nepoluant. Proiectul privind producția de hidrogen face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar autoritățile caută modalități de a dezvolta capacități de producție a hidrogenului în colaborare cu alte țări precum Azerbaidjan, Georgia și Bulgaria.

De asemenea, Virgil Popescu a subliniat importanța proiectului Neptun Deep, în care OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea producției de gaze naturale în Marea Neagră. Prima producție este estimată să înceapă în 2027, iar producția maximă este prognozată la 8 miliarde de metri cubi anual, pentru aproximativ 10 ani. Această inițiativă contribuie semnificativ la consolidarea poziției României pe harta energetică europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare