România reia discuțiile cu Bulgaria pentru o nouă hidrocentrală pe Dunăre

ENERGIE. Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat ieri, că a convenit cu omologul său bulgar Rosen Hristov să reia discuțiile privind proiectul hidrocentralei de 840 MW de la Turnu Măgurele – Nikopol, pe Dunăre.

Centrala proiectată, împărțită în mod egal între cele două țări, ar urma să genereze o producție totală de 4,4 GWh pe an, respectiv 2,2 GWh pentru România.

Primele studii pentru această hidrocentrală, care urma să fie realizată împreună cu Bulgaria, au fost făcute încă din anii ’60. Directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a declarat în urmă cu patru ani că proiectul este benefic pentru România și că firma este pregătită să participe, dar a atras atenția asupra necesității unui nou acord între cele două state.

“Investiția presupune semnarea unui acord diplomatic, însă – odată exprimată voința statelor, Hidroelectrica este pregătită să participe la proiect”, spunea atunci Badea.

Proiectul presupune două hidrocentrale identice din punct de vedere al echipamentelor și al puterii, una aparținând României pe malul stâng, iar cealaltă Bulgariei pe malul drept.

Pentru viitorul complex hidroenergetic au fost propuse două amplasamente. În primul amplasament, cel analizat în perioada comunistă, investiția totală a părții române ar fi de 2,57 mld. euro (conform unor estimări de acum patru ani), din care 1,53 mld. euro pentru centrala electrică. al doilea amplasament este mai ieftin de construit, dar hidrocentrala amplasată aici ar produce mai puțin (1,94 GWh produsă de turbine cu o capacitate instalată de 420 MW).

Costul total pentru partea română ar fi de doar 2,09 mld. euro, din care investiția în energie este de aproximativ 1,25 mld. euro. Indiferent de locația aleasă, durata propusă pentru construcția complexului hidrotehnic este de opt ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare