România se află în topul țărilor din UE cu cea mai pronunțată creștere a prețurilor producției industriale în luna iulie

INDUSTRIE. Prețurile produselor fabricate au scăzut în luna iulie 2023, comparativ cu iunie, în Uniunea Europeană (UE) cu 0,6% și în zona euro cu 0,5%. Cu toate acestea, România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri lunare ale prețurilor producției industriale, cu un avans de 0,9%, conform datelor publicate de Eurostat.

În majoritatea statelor membre, prețurile producției industriale au înregistrat scăderi. În contrast, țările cu cele mai semnificative creșteri lunare au fost Lituania (2,2%), Slovacia (1,7%), Croația (1,3%) și România (0,9%). Eurostat a subliniat că această evoluție a prețurilor a fost influențată în principal de o scădere de 1,2% a prețurilor bunurilor intermediare și o reducere de 1% a prețurilor la energie.

Într-un context anual, prețurile producției industriale au înregistrat o scădere de 7,6% în zona euro și de 6,6% în UE. În majoritatea țărilor membre, prețurile au scăzut, dar în România au crescut cu 0,4% în ritm anual. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate în Ungaria (18,8%), Slovacia (17,8%) și Slovenia (6,8%). În acest caz, prețurile producției industriale din UE au fost influențate în principal de scăderea prețurilor la energie, care au înregistrat o reducere de 21,5% în ritm anual.

Modificările prețurilor la nivelul fabricilor sunt de obicei reflectate în prețurile pentru consumatorii finali și pot servi ca indicator al inflației, un aspect important pentru politica monetară a Băncii Centrale Europene.

Înainte de aceasta, Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat propriile estimări care arată că prețurile producției industriale (pe piața internă și externă) au înregistrat o scădere de 0,9% în România în luna iulie 2023, comparativ cu iulie 2022, dar au crescut cu 0,6% față de luna anterioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare