România se așteaptă la una dintre cele mai mari creșteri de producție de sfeclă de zahăr în Uniunea Europeană

PRODUCȚIE. Polonia, Spania, România, Slovacia și Ungaria se angajează să sprijine creșterea producției de zahăr în Uniunea Europeană (UE), care a fost afectată de scăderea interesului fermierilor francezi pentru cultivarea sfeclă de zahăr, conform unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA. Conform ultimei estimări a Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), în anul comercial 2023/24, UE ar putea produce 15,5 milioane de tone de zahăr, în urma procesării a aproximativ 1,4 milioane de hectare de sfeclă de zahăr, cu o creștere de 3% față de anul precedent.

Creșterea estimată provine în principal din extinderea suprafețelor cultivate cu sfeclă în Polonia (+19%), Spania, România, Slovacia și Ungaria, în timp ce în Franța se înregistrează o scădere de 6% față de anul trecut. Franța a furnizat în medie 28% din suprafața totală de sfeclă de zahăr recoltată în UE în ultimii cinci ani.

Raportul USDA indică că două fabrici de prelucrare a zahărului urmează să își reia activitatea în România, iar sprijinul crescut din partea guvernului ar putea stimula plantațiile de sfeclă. În plus, prețurile favorabile anticipate ar putea încuraja fermierii din Ungaria și Spania să extindă culturile.

În septembrie, producția a fost reluată la fabrica de zahăr Luduș, cu sfeclă provenită de la fermierii locali. Anul viitor, se preconizează că unitatea de producție de la Bod, unde compania Best Achiziții S.R.L. are un rol major, va fi repornită. Această companie este parțial deținută de antreprenoarea Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, aceiași care controlează și fabrica Luduș.

Potrivit datelor Comisiei, în anul de marketing 2023/2024, producția locală de zahăr în România ar atinge 69.844 de tone, cu o suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr cu 43,5% mai mare față de anul precedent, ajungând la 12,2 mii de hectare. Comparativ, în anul comercial 2017/2018, România avea doar 27,6 mii hectare cultivate cu sfeclă de zahăr.

La nivel european, la 19 ianuarie 2023, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis că statele membre nu pot acorda autorizații temporare de urgență pentru utilizarea de substanțe interzise, cum ar fi neonicotinoidele. Aceasta a determinat mulți fermieri francezi să treacă la alte culturi, deoarece neonicotinoidele erau folosite pentru a limita afidele care răspândeau virusul galben al sfeclei de zahăr (BYV), o boală ce poate cauza pierderi dramatice de randament, iar alternativele fiabile de insecticide pentru această boală lipsesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare