4 decembrie, Ziua Internațională a Băncilor

EVENIMENT. La 19 decembrie 2019, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat rezoluția 74/245, consacrând 4 decembrie ca Ziua Internațională a Băncilor. Această inițiativă a fost luată în semn de recunoaștere a contribuției semnificative a băncilor de dezvoltare multilaterale și a altor instituții bancare internaționale la promovarea finanțării durabile și furnizarea de expertiză. De asemenea, s-a subliniat rolul vital al sistemelor bancare în statele membre ale ONU în îmbunătățirea nivelului de trai, conform informațiilor disponibile pe www.un.org.

Băncile de dezvoltare naționale și regionale, funcționând corespunzător, pot juca un rol crucial în promovarea dezvoltării durabile, în special în segmentele pieței de credit unde băncile comerciale nu sunt pe deplin implicate și unde există lacune financiare semnificative. Aceste domenii includ infrastructura durabilă, energia, agricultura, industrializarea, știința, tehnologia și inovarea, precum și incluziunea financiară și finanțarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii. Băncile de dezvoltare naționale și regionale pot juca, de asemenea, un rol contraciclic valoros, în special în timpul crizelor financiare, când entitățile din sectorul privat devin extrem de reticente față de riscuri.

În cadrul actualului peisaj financiar, riscul valutar asociat cu finanțarea internațională a țărilor în curs de dezvoltare este adesea suportat de actorii din aceste țări, care sunt cel mai puțin pregătiți să-l gestioneze. Este esențial ca politicile și reglementările să acționeze sinergic pentru a crea un sistem financiar durabil. Sistemul de reglementare trebuie să fie congruent cu măsurile utilizate pentru a stimula sustenabilitatea sistemului financiar privat, cum ar fi raportarea asupra sustenabilității și măsurarea impactului.

Băncile de dezvoltare naționale bine administrate pot contribui la diversificarea opțiunilor de finanțare pentru investițiile legate de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Aceste bănci ar trebui să fie aliniate cu aceste obiective într-un mod holistic și să fie integrate în cadrele naționale de finanțare. Colaborarea dintre băncile naționale de dezvoltare și cele multilaterale, prin cofinanțare sau acorduri de creditare, poate îmbunătăți finanțarea destinată obiectivelor prin complementarea resurselor internaționale și a cunoștințelor pieței locale, așa cum evidențiază articolul “International Day of Banks” de pe site-ul ONU.

Avem nevoie să schimbăm întregul sistem astfel încât să luăm în considerare nu doar riscurile legate de schimbările climatice. Trebuie să reevaluăm întregul sector pentru a-și asuma responsabilitatea pentru impact și pentru a gestiona cu adevărat provocările pe care societatea le întâmpină“, a declarat Bevis Watts, CEO al Triodos Bank, Marea Britanie, într-un material dedicat Principiilor pentru Activități Bancare Responsabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare