România şi Bulgaria avansează în dosarul Schengen: discuţii constructive cu partenerii europeni

SCHENGEN. Marţi, 19 noiembrie 2024, Ministrul Afacerilor Interne al României, Cătălin Predoiu, a avut o discuţie prin videoconferinţă cu omologul său bulgar, Atanas Ilkov. Această întâlnire a avut loc în contextul unei recente întrevederi cu ministrul federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, semnificând un pas important în avansarea dosarului Schengen, un obiectiv strategic pentru România şi Bulgaria.

Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), discuţiile s-au concentrat pe principalele evoluţii din cadrul dosarului Schengen şi pe etapele următoare ce urmează a fi abordate, cu un accent deosebit pe întâlnirea programată la Budapesta pe 22 noiembrie. Această reuniune va reuni miniştrii de Interne din România, Ungaria, Bulgaria şi Austria, fiind o oportunitate importantă pentru discutarea colaborării în domeniul asigurării securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene.

În cadrul discuţiilor, atât România cât şi Bulgaria au subliniat angajamentul lor de a contribui la combaterea migraţiei ilegale şi a criminalităţii transfrontaliere, aspecte esenţiale în contextul securităţii europene. Cătălin Predoiu a menţionat că ambele întâlniri, atăt cu partea austriacă cât şi cu cea bulgară, au fost constructive şi utile. Deşi s-au înregistrat progrese semnificative, el a precizat că dosarul Schengen este în continuare în lucru, fără o decizie finală pentru moment.

Predoiu a adăugat că va continua să discute cu oficialii europeni, inclusiv cu ambasadorul Olandei acreditat la Bucureşti, pentru a menţine un strat de comunicare deschis şi colaborativ. „Lucrăm în continuare, la maximă capacitate, întreaga echipă de dosar a MAI, pentru realizarea obiectivului de ţară Schengen”, a concluzionat ministrul român.

Această serie de discuţii denotă angajamentul României şi Bulgariei faţă de integrarea completă în spaţiul Schengen, precum şi eforturile ongoing de a asigura o gestionare eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene. În contextul provocărilor actuale în materie de migraţie şi securitate, colaborarea strânsă între statele membre devine esenţială pentru viitorul stabilităţii în regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare