România, Ucraina și Republica Moldova au convenit să consolideze relațiile la reuniunea de la București

POLITICĂ. În cadrul unei reuniuni desfășurate la București, ieri – 13 aprilie, miniștrii de externe și ai apărării din România, Republica Moldova și Ucraina au discutat despre situația de securitate din regiune și perspectivele de continuare a cooperării și au adoptat o declarație comună.

Miniștrii au menționat în declarație că cele trei state au preocupări similare în materie de securitate și un interes egal pentru o regiune stabilă și sigură a Mării Negre.

Ei au subliniat că invazia Rusiei în Ucraina în 2022, ca o continuare a agresiunii lansate în 2014, a provocat suferință și devastare pentru milioane de oameni. Pe lângă atacurile militare asupra Ucrainei, Rusia continuă să utilizeze o gamă largă de tactici hibride menite să intimideze și mai mult Ucraina, Republica Moldova și alte țări din regiune.

Miniștrii și-au exprimat dorința de a coopera îndeaproape pentru a promova capacități comune de contracarare a propagandei rusești și de consolidare a rezilienței societăților noastre, inclusiv a rezilienței acestora la dezinformare.

Participanții la reuniune au subliniat angajamentul lor față de suveranitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova și a Ucrainei în cadrul frontierelor lor recunoscute la nivel internațional, care se extind până la apele teritoriale, iar Marea Neagră a fost recunoscută ca un teritoriu de importanță strategică pentru securitatea continentului european și a regiunii euro-atlantice.

Miniștrii s-au angajat să continue să coopereze atât timp cât este necesar pentru a susține dreptul de a-și alege liber politica externă și alianțele, de a-și exercita autoapărarea legitimă, de a construi reziliența și de a asigura stabilitatea, securitatea și prosperitatea în regiune.

Aceștia s-au referit la extinderea UE și la cooperarea consolidată cu NATO ca fiind esențiale în această privință și au promis să depună toate eforturile pentru a continua sprijinul european și euroatlantic puternic pentru regiune.

Miniștrii așteaptă cu nerăbdare decizia Comisiei Europene cu privire la posibilitatea ca negocierile de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova la UE să înceapă în acest an.

România și Republica Moldova și-au reiterat disponibilitatea de a sprijini inițiativa Ucrainei pentru o pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă, exprimându-și sprijinul pentru formula de pace a președintelui Zelenskyy și angajamentul de a colabora activ cu Ucraina în vederea punerii în aplicare a planului de pace în 10 puncte.

Miniștrii au subliniat importanța formatului trilateral de dialog și cooperare România-Moldova-Ucraina pentru apropierea celor trei țări, reafirmându-și dorința fermă de a continua coordonarea lor în acest format.

Aceștia au convenit să organizeze o nouă rundă de discuții trilaterale între miniștrii de externe cu prima ocazie în viitorul apropiat, implicând și miniștrii lor pentru energie și infrastructură.

Conferința privind securitatea la Marea Neagră, desfășurată la București la 12 și 13 aprilie, a reunit miniștrii de externe și ai apărării din cele trei țări, oficiali guvernamentali și parteneri internaționali.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, care a luat cuvântul la conferință prin legătură video, a declarat: “Este timpul să transformăm Marea Neagră într-o mare NATO”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare