România: un model de urmat în controlul frontierelor Schengen

SCHENGEN 2024. România face pași importanți în consolidarea statutului său în Spațiul Schengen, devenind un exemplu de urmat în controlul migrației și securitatea frontierelor. Chestorul general Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a subliniat recentele progrese și aprecierile internaționale într-un interviu pentru DC News.

Performanțele României în air Schengen
După aderarea la Air Schengen, România a demonstrat o gestionare eficientă a frontierelor aeriene și maritime. Chestorul Bogdan Despescu a evidențiat că structurile Ministerului de Interne, inclusiv Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, Jandarmeria Română și Poliția Română, sunt apreciate la nivel Schengen pentru profesionalismul și eficiența lor.

„Structurile noastre de control la vamă se descurcă foarte bine. Sunt aprecieri din partea tuturor la nivel de Schengen. În raportul de evaluare prezentat pentru decizia pe Schengen, suntem considerați un model de urmat, cu lecții pozitive pe care alte state ar trebui să le aplice,” a declarat Despescu.

Siguranța în România
Chestorul Despescu a abordat și tema siguranței naționale, subliniind că România este una dintre cele mai sigure țări din regiune, cu incidente majore foarte rare. Acest nivel de securitate se datorează activităților zilnice bine planificate și executate de structurile de securitate.

„România este o țară sigură, unde nu avem incidente majore așa cum vedem în alte părți. Acest lucru se datorează activităților desfășurate zilnic într-un mod profesionist,” a spus Despescu, mulțumind celor care lucrează pentru siguranța cetățenilor.

Provocările și modul de operare Schengen
Despescu a explicat că în cadrul Spațiului Schengen nu se efectuează verificări totale asupra tuturor persoanelor care intră sau ies din România, ci doar pe baza unor date și situații specifice.

„Nu pot fi oprite toate persoanele care au interdicții să plece din România și nu pot fi opriți toți cei care au interdicții să vină în România din zona Schengen. Verificările se fac pe baza unor date și în anumite situații. Nu mai este o verificare totală,” a clarificat Despescu.

Pregătirea pentru aderarea completă la Schengen
România continuă să se pregătească pentru aderarea completă la Spațiul Schengen, inclusiv pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre.

„Avem activități pregătite și continuăm această pregătire. Suntem cu un pas înainte. Dacă la punctul de frontieră Borș nu vor mai fi controale, vom acționa ca la trecerea dinspre Ungaria în Austria. Vom avea echipaje care vor supraveghea circulația de la distanță și vor opri anumite autoturisme din trafic,” a explicat Despescu.

România este apreciată pentru operativitatea maximă și schimbul de date proactive cu celelalte state Schengen, consolidându-și astfel poziția ca un partener de încredere în acest spațiu.

Progresele României în controlul frontierelor și gestionarea migrației sunt recunoscute la nivel internațional. Prin profesionalism și o pregătire riguroasă, România devine un model de urmat pentru celelalte state membre Schengen, pregătindu-se să joace un rol esențial în securitatea și cooperarea europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare