România va pune în aplicare recomandările Comisiei Europene privind reducerea consumului de energie electrică

ENERGIE. România va reduce consumul de energie electrică cu 10% (voluntar) și cu 5% în orele de vârf (obligatoriu) și va “colecta” venituri de peste 180 de euro pe MWh provenite din vânzarea de energie electrică în perioada decembrie 2022 – iunie 2023 – în conformitate cu “consensul politic” la care au ajuns statele membre ale Uniunii Europene, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
 
Fondurile “colectate” de la companiile energetice vor fi folosite pentru finanțarea măsurilor de protecție socială.
 
Suplimentar, o “taxă de solidaritate” va fi percepută companiilor implicate în procesarea combustibililor fosili.
 
Solicitat explicit să precizeze cum va fi aplicată reducerea de 10% și, respectiv, 5% a energiei electrice, ministrul Popescu a dat asigurări că nu vor fi afectate gospodăriile – ci doar consumatorii industriali, informează Adevarul.
Rămâne însă neclar cum va fi calculată reducerea de 10% și respectiv 5% (față de ce) și care sunt consumatorii industriali cărora li se va livra mai puțină energie electrică.
 
Comisia Europeană a recomandat, de asemenea, ca statele membre să-și reducă consumul de electricitate cu mai mult de 10%, iar în acest sens, companiile ar putea fi stimulate.
 
România are cel mai mic consum de electricitate pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, 2,7MWh pe an, față de 6,6MWh în Germania, potrivit Mediafax, care citează cele mai recente statistici agregate de la Agenția Internațională pentru Energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare