Ziua Mondială a Arhitecturii – 3 octombrie 2022

SĂRBĂTOARE. Ziua Mondială a Arhitecturii este sărbătorită în fiecare primă zi de luni a lunii octombrie, anul acesta pe 3 octombrie, pentru a aprecia marile opere de arhitectură din lumea antică și modernă și oamenii super geniali care le-au proiectat.
De asemenea, fiți la curent cu transformarea imobiliară prin intermediul ingineriei arhitecturale de la jurnaliștii imobiliari de top.
 
Vă vine să credeți că Marile Piramide, construite acum mai bine de 4.000 de ani, este singura mare minune a lumii încă în picioare? Ne putem doar imagina strălucirea arhitecților egipteni și ingineria implicată. Arhitectura nu se limitează doar la clădiri, ci cuprinde fiecare aspect al vieții umane și este esențială pentru dezvoltarea noastră ca rasă.
 
Istoria arhitecturii este istoria omenirii – ele sunt legate între ele. Odată cu schimbările succesive în arhitectură vine și dezvoltarea culturii, tradiției, comerțului, tehnologiei și intelectualității noastre.
 
Prima epocă de arhitectură renumită este perioada neolitică, care a avut loc între anii 10000 și 2000 î.Hr. Structurile din această epocă erau de obicei dreptunghiulare, iar locuințele erau construite independent una de cealaltă. Arhitectura neolitică era făcută din piatră, trunchiuri de copac, stuf, lut și stâlpi groși de lemn. Acest tip de arhitectură putea fi întâlnit în sudul și sud-vestul Asiei și în cea mai mare parte a Europei. Stonehenge este o structură arhitecturală faimoasă din acea epocă.
 
Următoarea epocă arhitecturală notabilă a fost cea a antichității, când au fost realizate unele dintre cele mai mari și mai venerate arhitecturi din lume. Prima arhitectură notabilă din această epocă este Ziggurat din Ur, o structură mesopotamiană dedicată zeului Marduk. Aceasta a fost urmată de arhitectura egipteană antică, de la Piramida lui Djoser, construită în cea de-a treia dinastie, până la piramidele de la Giza, în cea de-a patra dinastie.
 
Perioada clasică a văzut apariția Greciei antice și apoi a arhitecturii romane, care au dominat stilurile arhitecturale timp de secole. Arhitectura Greciei antice a fost concepută pentru oameni, pentru a permite o societate luptătoare. Arhitectura greacă include Partenonul și Erechtheionul. Arhitectura romană a fost cea mai avansată pentru epoca sa, iar influența sa a fost resimțită până în Africa de Nord. Vechii romani au fost cunoscuți și pentru inovații precum cupolele, băile, apeductele și arcurile rotunjite din piatră. Panteonul și Colosseumul sunt cele mai importante piese de arhitectură din perioada romană pe care le avem în prezent.
 
Arhitectura romanică, gotică, renascentistă și neogotică care a urmat a văzut structuri proeminente precum Catedrala Durham, Catedrala din Lund, Turnul înclinat din Pisa, Notre-Dame de Paris, Catedrala din Reims și Catedrala din Florența.
 
Era arhitecturii moderne a început la începutul secolului XX, inaugurată de stilul arhitectural Art Nouveau. A cunoscut stiluri arhitecturale precum Art Deco (Empire State Building și Chrysler Building), expresionismul (Turnul Einstein și Templul Lotus) și internaționalismul (clădirea Seagram și clădirea Equitable).
 
Postmodernismul este un stil arhitectural care câștigă rapid acceptare în secolul XXI, din care clădirea Team Disney Building și Dancing House sunt exemple. Imprimarea 3D și arhitectura sustenabilă sunt stiluri despre care se preconizează că vor domina scenele de arhitectură timp de ani de zile.
 
În 1985, Uniunea Internațională a Arhitecților a creat Ziua Mondială a Arhitecților pentru a “reaminti lumii responsabilitatea sa pentru viitorul habitatului uman”. Această zi coincide perfect cu Ziua mondială a habitatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare