Românii pensi­onari din străinătate: Riscul de a rămâne fără bani de pensie

LEGISLAȚIE PENSII. O nouă regulă aduce vești proaste pentru o categorie specifică de români pensionari aflați în străinătate, aceștia fiind în pericol să piardă dreptul la pensie. Prin intermediul unei decizii recente, au fost stabilite noi cerințe pentru această categorie de pensionari, impunându-le să trimită documente către autoritățile din România de două ori pe an. Acest pas este esențial pentru a asigura continuarea primirii pensiei de către cei care locuiesc în afara granițelor țării.

Conform noilor reguli, pensionarii români care se află peste hotare sunt obligați să furnizeze dovada că sunt în viață prin depunerea unui dosar de documente. Este crucial ca acest dosar să fie transmis la timp, deoarece, în caz contrar, plata pensiei poate fi suspendată. Legea specifică clar termenele limită pentru trimiterea dosarului, acestea fiind până la data de 31 martie și, respectiv, până la 30 septembrie a fiecărui an. Importanța acestor documente este crucială pentru continuarea plăților.

Odată cu introducerea acestei măsuri, autoritățile române speră să rezolve problemele legate de plata pensiilor către persoanele aflate în străinătate. Statisticile indică faptul că anul trecut, România a efectuat plăți de peste 300.000 de lei pentru pensii către persoane decedate în afara țării, dar a căror moarte nu a fost declarată în România.

Noua procedură presupune ca pensionarii să demonstreze că sunt în viață prin completarea unui certificat de viață de două ori pe an. Aceștia sunt obligați să completeze acest certificat în fața unei autorități legale din țara de reședință. Deși autoritățile au argumentat că această măsură este necesară pentru eliminarea erorilor din sistem și pentru a asigura o gestionare eficientă a plăților, unii pensionari susțin că această verificare este inutilă și că nu face decât să complice procesul. În ciuda opiniei divergente, noile reguli au fost adoptate pentru a clarifica situațiile legate de plata pensiilor pentru românii din diaspora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare