Romgaz: planuri ambițioase de investiții în 2024 și perspective privind Neptun Deep

ENERGIE. Romgaz, una dintre cele mai importante companii energetice din România, se pregătește pentru un an 2024 plin de provocări și investiții semnificative, având în vedere un plan de investiții de peste 4 miliarde de lei. Răzvan Popescu, CEO Romgaz, a prezentat aceste detalii în cadrul Conferinţei ZF Power Summit.

Printre principalele puncte evidențiate de CEO-ul Romgaz se numără:
1.Investiții semnificative: Compania are în plan investiții de peste 4 miliarde de lei pentru anul 2024. Un aspect important al planului de investiții îl reprezintă restartarea forajului la Caragele.

2.Foraje la Caragele: Romgaz a reluat activitățile de foraj la Caragele și are în vedere să realizeze aproximativ 10 sonde de mare adâncime necondiționate, precum și 2 sau 3 condiționate de descoperirile pe care acestea le vor face.

3.Credit Rating: Romgaz se află în plin proces de evaluare a ratingului de credit, semnând cu una dintre cele trei mari agenții de rating. Aceasta este o mișcare semnificativă, dat fiind faptul că ar implica una dintre cele mai mari finanțări făcute de o companie privată din România, în valoare de peste 1 miliard de euro conform estimărilor.

4.Proiectul Neptun Deep: CEO-ul a menționat că sumele pentru proiectul Neptun Deep au început să curgă încă din anul trecut, cu contractele semnate în proporție de 90%. Proiectul este în grafic, iar plățile sunt efectuate către operator.

5.Centrala Electrică de la Iernut: În ceea ce privește centrala electrică de la Iernut, Romgaz își propune să respecte graficul, având ca obiectiv pornirea centralei noi în decembrie 2024, aducând 430 MW putere brută.

6.Proiecte de Energie Regenerabilă: Romgaz are în plan construcția unui parc fotovoltaic de 41 MW în 2024, cu punerea în producție la finalul anului 2025. Compania intenționează să iasă în piață pentru a achiziționa proiecte de până la 180-200 MW de energie regenerabilă, atât fotovoltaice, cât și eoliene.

7.Explorarea Sectorului Petrochimic: Romgaz analizează posibilitățile de a adăuga valoare gazului pe teritoriul României și se uită la sectorul petrochimic cu interes, considerând că această zonă poate fi revigorată.

8.Strategie de Decarbonare: Compania lucrează la o strategie de decarbonare în colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și are în plan un mix de finanțare mai elaborat.

9.Politică de Dividende: CEO-ul subliniază importanța unei politici de dividende echilibrate și indică faptul că Romgaz își îndreaptă atenția spre un mix de finanțare mai diversificat.

10.Piața Gazului Natural: În ciuda schimbărilor recente pe piața gazului natural, Romgaz este optimist că piața își va găsi un echilibru și menține un consum important de gaz natural în România.

11.Proiecte în Hidrogen: Romgaz analizează investițiile în hidrogen, dar consideră că tehnologia nu este încă suficient de matură pentru a aloca fonduri semnificative în acest domeniu în prezent.

Romgaz rămâne un jucător cheie în industria energetică din România, având în vedere proiectele ambițioase și orientarea către sustenabilitate și diversificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare