Rovinieta devine obligatorie pentru mașinile istorice din 16 octombrie

AUTO. În efortul lor de a obține resurse financiare suplimentare pentru bugetul de stat, Guvernul Ciolacu a identificat o nouă sursă de venit.. Proprietarii de mașini istorice vor fi acum obligați să plătească Rovinieta începând cu data de 16 octombrie 2023, cu tarife care pornesc de la 3 €.

Până în prezent, în România, la fel ca în majoritatea țărilor din întreaga lume, mașinile istorice certificate sunt scutite de impozite și beneficiază de o serie de facilități, cum ar fi asigurarea RCA la tarife speciale și exonerarea de la plata Rovinietei.

Cu toate acestea, pentru a strânge fonduri suplimentare în buget, Guvernul Ciolacu dorește să impoziteze și istoria automobilistică. Dacă în august 2023 au anunțat că doresc ca proprietarii de vehicule istorice să plătească impozit auto la fel ca oricare alt proprietar de mașină obișnuită, în ceea ce privește taxa de drum și Rovinieta, decizia a fost deja luată, și anume peste noapte.

Concret, în data de 3 octombrie 2023, CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a informat utilizatorii rețelei de drumuri naționale care dețin vehicule de interes istoric că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România, încetează exceptarea vehiculelor istorice de la obligația de a plăti Rovinieta și tariful de trecere, așa cum era stabilit în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 15/2002.

Astfel, începând cu data de 16 octombrie 2023, proprietarii de mașini istorice vor fi obligați să achite tariful de utilizare și tariful de trecere pentru a circula pe rețeaua de drumuri naționale din România. Această decizie afectează câteva mii de vehicule istorice (sub 10.000) înregistrate în Registrul Retromobil Club România, entitate care reprezintă Autoritatea Națională – FIVA (Federation Internationale des Vehicules Anciens) în țara noastră și eliberează atestatul de vehicul istoric, ceea ce permite menționarea statutului de “Vehicul Istoric” în cartea de identitate a autovehiculului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare