S-a inventat al 6-lea deget la o mână – Un deget protetic imprimat 3D, redefinind conceptul de proteză

TEHNOLOGIE. V-ați imaginat vreodată cum ar fi să aveți nu cinci degete, ci șase? Ei bine, acum este posibil ca activitățile obișnuite realizate cu două mâini să fie posibile și cu una singură. Dani Clode a creat un deget protetic imprimat 3D care nu numai că restabilește funcționalitatea mâinii, dar ajunge și la o dexteritate uimitoare, similară cu cea a unui deget uman. Acest dispozitiv este capabil să vă ajute să legați șireturile, să cântați la chitară, să înfilezi acul în ață sau să decojești fructe, fără a depune prea mult efort.

De-a lungul timpului, protezele au fost o soluție vitală pentru persoanele care au suferit amputări sau care s-au născut cu malformații congenitale. Cu toate acestea, de multe ori, aceste dispozitive nu pot să redea în totalitate funcționalitatea pierdută. În cazul lui Dani Clode, scopul a fost să depășească limitele convenționale ale protezelor prin crearea unui deget protetic care să nu fie doar o înlocuire, ci o extensie a mâinii.

Această inovație a fost realizată posibilă prin tehnologia imprimării 3D, în special cu ajutorul imprimantei Form 2. Acest lucru i-a permis lui Clode să creeze un deget protetic extrem de precis, conceput pentru a oferi un grad ridicat de funcționalitate pentru utilizatori.

În prezent, acest gadget revoluționar, numit “cel de-al treilea deget,” este în curs de dezvoltare și este folosit pentru cercetări neuroștiințifice în colaborare cu Laboratorul de plasticitate de la University College London și Universitatea Cambridge. Echipa de cercetători investighează modul în care creierul nostru poate să se adapteze la utilizarea unui membru suplimentar, cum este acest deget protetic. Prin această abordare, ei pot explora limitele neuroplasticității și pot înțelege mai bine modul în care creierul gestionează controlul asupra unui segment al corpului care nu a existat anterior. În cele din urmă, această cercetare ar putea contribui la îmbunătățirea capacității de utilizare și control a dispozitivelor protetice și augmentative din viitor.

Inovația continuă să aducă soluții impresionante în domeniul protezelor și neuroștiinței, deschizând noi posibilități pentru cei care au nevoie de astfel de dispozitive pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare