S-A REZOLVAT, E BINE AȘA – Șeful Poliției Județului Mureș, amendat pentru că a circulat cu 100 km/h în localitate, și-a anulat amenda în instanță

DECIZIE. Șeful Poliției Mureș (Inspectoratul de Poliție al Județului – IPJ – Mureș), comisar șef Dumitru Bîltag (46 de ani), filmat de doi dintre subordonații săi de la Poliția Rutieră, aflați în exercitarea profesiei, în timp ce conducea în noaptea de 20 iunie 2020 cu viteza de 100 km/h într-o localitate din județul Mureș, n-are nicio vină.

 

În filmare, făcută publică de cotidianul Libertatea și făcută de unul dintre poliţiştii din maşină, care a filmat aparatul radar cu telefonul şi a comenteze imaginile, polițistul de la Rutieră menționează că Bîltag circula cu peste 100 de kilometri în localitate şi nici nu a oprit la semnalele poliţiştilor (“Ăla din faţă face dreapta, al nostru intră în depăşire la domnul Bîltag, îi dă 103-105 km/h, colegul îi dă semnal de oprire şi nu se opreşte, uite, uite, semnalizează dreapta. Ne întoarcem după el şi nu opreşte la semafor, merge mai departe. Semnal făcut regulamentar, cu luminile, el e. După care îşi continuă deplasarea şi nu opreşte la semnal. Frumos!” – înregistrare poliţistul din maşina de la Rutieră dotată cu radar).

 

Bîltag a spus că în filmare este mașina lui, dar nu i s-a „adus la cunoştiinţă” faptul că ar fi încălcat o normă pe line rutieră, că nu a fost oprit de echipaj, că nu a trecut pe culoarea roşie a semaforului și că nu a văzut semnalele poliţiştilor. Era nevinovat! Adică subordonații săi, care ne sancționează doar pe noi, muritorii fără caschetă și grade pe umăr, comit abuzuri în funcție :).

 

Sigur, nimeni nu s-a întrebat de ce șeful Poliției mureșene, Bîltag, a fost amendat doar după o lună și jumătate de la eveniment, respectiv, conform instanței de judecată, în 31 august 2020, când fapta reclamată a fost făcută publică de mass-media. Cert e că după ce a primit amenda, Bîltag a mai stat așa, vreo lună, s-a gîndit ce să facă, și în 29 septembrie 2020 a avut o revelație: a dat în judecată instituția pe care o conduce, cerând în instanță anularea procesului-verbal de constatare a contravenţiei (adică a amenzii).

 

O speță grea (e o ironie, în fapt este un litigiu de competenţa judecătorilor stagiari), care a avut nevoie de mai bine de o jumătate de an și 4 termene de judecată pentru a fi soluționată. Și a fost soluționată bine: Bîltag nu mai trebuie să plătească nimic, plângerea contravenţională pe care a formulat-o i-a fost admisă, iar judecătorul speței a anulat procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

 

Pentru statisticieni și interesați, în timpul procesului, Bîltag a cerut instituției al cărei șef este (IPJ Mureș) “să i se indice intervalul orar în care agentul de poliţie B.C. a lucrat împreună cu agentul de poliţie T.I. în perioada 18-23 iunie 2020, autospeciala pe care aceştia au lucrat şi seria aparatului radar montat pe aceasta” (precizare pentru înștiințarea publicului fără caschetă, care nu știe ce să ceară de la IPJ Mureș atunci când cere în instanță să i se anuleze amenda, dar Bîltag știe, doar el e șeful).

 

Sentința (a fost dată în 15 februarie 2021) nu e definitivă și poate fi atacată cu apel, ceea ce a și făcut IPJ Mureș (instituția condusă de Bîltag), care este reprezentată în proces de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), că așa a cerut Bîltag, pentru a nu exista interpretări. Perfect, nu există :).

 

* Colaj foto: @ cotidianul Libertatea

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare