S-au inventat electronicele care nu mai poluează mediul. Ce sunt Papertronics!

MEDIU. Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) reprezintă o problemă majoră de mediu la nivel global, având în vedere că miliarde de oameni folosesc diverse dispozitive care devin periculoase pentru sănătatea și mediul înconjurător odată ce ajung la finalul ciclului lor de viață. În căutarea unei soluții ecologice la această problemă, cercetătorii de la Universitatea Binghamton au dezvoltat o tehnologie inovatoare denumită papertronics, o combinație ingenioasă între electronica tradițională și materiale biodegradabile.

Potrivit președintelui Asociației RESPO DEEE, Cristian Pocol, această nouă tehnologie ar putea reprezenta soluția salvatoare pentru generatiile viitoare, datorită utilizării materialelor prietenoase cu mediul, cum ar fi hârtia, fluidele și polimerii. Papertronics nu numai că sunt durabile și pliabile, dar se pot degrada în mod natural în timp, fără a lăsa reziduuri toxice în mediul înconjurător.

De asemenea, papertronics promovează o abordare circulară în ceea ce privește utilizarea resurselor, înlocuind materialele finite și neregenerabile cu opțiuni sustenabile și biodegradabile. Acest lucru ar contribui la reducerea presiunii asupra resurselor naturale și la diminuarea amprentei de carbon asociate cu producția și reciclarea echipamentelor electrice și electronice tradiționale.

În contextul unei creșteri alarmante a volumului de DEEE-uri generate la nivel mondial, papertronics ar putea reprezenta o soluție viabilă pentru a gestiona această problemă. În 2023, s-a înregistrat un record absolut la nivel mondial în ceea ce privește deșeurile de echipamente electrice și electronice, cu peste 61,3 de milioane de tone generate, din care doar 18% au fost tratate și reciclate corespunzător.

Este esențial să găsim soluții inovatoare și sustenabile pentru a gestiona DEEE-urile și pentru a proteja mediul înconjurător pentru generațiile viitoare. Implementarea papertronics ar putea fi un pas semnificativ în direcția aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare