SĂ FIE BINE, SĂ NU FIE RĂU – Pentru 3 ani și jumătate de mandat, din pușculița municipiului Târgu Mureș, 3,3 milioane de lei pentru presa locală

PRIMĂRIA, PUBLICITATEA ȘI BANII. Sistemul de cumpărare a tăcerii presei locale continuă în municipiul Târgu Mureș și în era post-Florea, e drept, la o intensitate mai redusă (a se citi: sumele virate din bugetul local). Doar ușor mai redusă. Cumpărarea “serviciilor de publicitate media prin intermediul mijloacelor de informare în masă” (presa scrisa naţională – prin intermediul unui cotidian central – și presa scrisă locală de limbă română și maghiară – cotidiene, ziare on-line -, radio și TV local) a fost introdusă în licitație publică și în mandatul noului edil Soós Zoltán, suma estimată de Primăria Târgu Mureș că o va plăti presei în 42 de luni (3 ani și jumătate) fiind de peste 3,3 milioane de lei (exact: 3.331.991 lei, sumă care cuprinde TVA).

 

Sigur, fiind vorba despre un contract-cadru (pe perioada menționată) suma este estimativă, nu limitativă. Tradus: poate se dă mai mult. Depinde (probabil, de obediența jurnaliștilor). Dacă vă întrebați, în calitate de contributori la bugetul local (pușculița orașului), de ce trebuie plătită presa, pot să vă ofer un răspuns, cel oficial, și un îndemn la utilizarea rațiunii fiecăruia.

 

Răspunsul oficial este următorul (sub formă de poezie, bărbi publice, dar acesta este): “Municipiul Târgu Mureş și Consiliul Local al municipiului Târgu Mureş au un rol important în viața economică, socială și administrativă a orașului și de aceea se impune o prezență activă, prin mijloacele de informare în masă (scrise, on – line și audio-vizuale), atât pentru informarea opiniei publice asupra activității desfășurate cât și pentru promovarea imaginii instituției și a municipiului.

 

Prin aceasta achiziție poate fi îndeplinită obligația de transparență, respectiv obligația administrației publice de a informa și de a supune dezbaterii publice proiectele de acte normative, de a permite accesul la luarea deciziilor administrative. În acest context, se impune ca informația să ajungă la un număr cât mai mare de cetățeni prin intermediul presei scrise, online și audio-vizuală”.

 

Sigur, pe principiul “Cât de tare ne pasă cum cheltuim banii publici”, criteriul de atribuire este clasicul Prețul cel mai scăzut (ofertele se pot depune până în 9 august 2021 – vor fi minum două, susțin surse informate msnews). Partea bună e că sifonarea banilor din pușculița orașului a scăzut de la peste 25.000 de euro/lună (cât era în mandatul Florea) la peste 16.000 de euro/lună (cât va fi în mandatul Soós). Partea rea este că sistemul e viu și acțiunea este perpetuată.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. Din pacate presa din totdeauna a fost o putere in stat intrucat cei care au pus mana pe ea stiau ca este o mina de aur din care pot scoate profituri personale uriase.Statul neavand alte cai de comunicare cu populatia este nevoit sa-i plateasca.Banii platiti de stat insa sunt o nimica toata fata de profitul exorbitant castigat din platile uriase venite din partea acelora care vor ca populatia sa nu fie informata corect adica sa fie permanent inselata,panicata,stresata,inculta,saraca , necivilizata.Astfel presa este si o arma in mana acelor papusari care pot sa rastoarne sau sa instaureaza guverne de care au nevoie pentru singurul lor scop :Jaful,imbogatirea,bunastarea personala,averea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare