Top 10 cele mai profitabile firme din județul Mureș în anul 2020: cine sunt milionarii în euro din economia județeană

PROFIT. În 2020, conform raportărilor financiare ale celor 53.269 de firme din județul Mureș, s-a obținut un profit net de 2,3 miliarde lei (echivalent cu 472,3 milioane euro – subliniere: echivalarea sumelor din această scriere s-a făcut la cursul euro din 31 decembrie 2020 al BNR, respectiv 4,8694 lei/euro), firmele au fost înscrise după localitatea în care și-au înregistrat sediul social.

 

Firmele din județul Mureș au obținut în anul pandemic 2020 doar 1,64% din profitul net realizat în România, deși înregistrează la nivel național 2,39% din numărul de firme, 2,15% din cifra de afaceri totală și 2,34% din totalul angajaților.

 

În anul 2020, 50 de firme din județul Mureș au raportat un profit net de peste 1 milion de euro (respectiv de peste 4,86 milioane de lei). Să vedem care au fost anul trecut cele mai profitabile 10 firme mureșene (mai exact, care au raportat cele mai mari 10 profituri).

 

  1. E.ON România SRL Târgu Mureș: profit net de 42,1 milioane lei (echivalent cu 8,6 milioane euro). Este compania-platformă care coordonează activitatea firmelor din sectorul energetic din România ale grupului german E.ON. Profitul este atipic, în contextul în care firma nu are cifră de afaceri (sau are: 0 lei), ci reunește profiturile firmelor de sub umbrela E.ON. Firma este condusă printr-un Consiliu Director, al cărui CEO este Manfred Paasch, și un Consiliu de Administrație, al cărui președinte este Patrick Lammers.

 

  1. Hochland România SRL Sighișoara: profit net 31,5 milioane lei (6,4 milioane euro). Este al doilea cel mai mare profit net declarat din istoria economică a producătorului de brânzeturi (este cel mai mare jucător de pe piaţa românească a brânzeturilor). Firma aparține holdingului german Hochland SE.

 

  1. Vitafoam România SRL Luduș: profit net 26,9 milioane lei (5,5 milioane de euro). Producătorul de spumă poliuretanică a avut cel mai mare profit net din istoria economică a firmei. Fabrica este manageriată de Nicoleta Stoian și aparține holdingului Vita Group (prin subsidiarele Vita Industrial Ltd şi Vita International LTD), înregistrat în Marea Britanie, condus de Mark Robertshaw (Executive Chairman) și Ian W. Robb (Group CEO).

 

  1. CIE Matricon SA Târgu Mureș: profit net 23 milioane lei (4,7 milioane de euro). Firma produce piese (în special din aluminu) pentru industria auto și este subsidiara holdingului spaniol Group CIE Automotive, cu peste 70 de fabrici amplasate pe 4 continente. Fabrica din Târgu Mureș este manageriată de spaniolul Fernandez Carlos Manuel Santos.

 

  1. Expert Company Group SRL Ungheni: profit 19,1 milioane lei (3,9 milioane euro). Este producător și vânzător de calculatoare și laptopuri recondiționate (refurbished) și second-hand, unul dintre principalii furnizori de tehnică de calcul din Europa, a cărui cifră de afaceri a explodat începând din 2019. Firma este controlată de Ștefan Mircea Domocoș.

 

  1. Nett Front SRL Vidrasău: profit net 16,3 milioane lei (3,3 milioane de euro). În 2020 a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri și cel mai mare profit net din istoria firmei. Producător de uși de mobilier, cu fabrica în Parcul Industrial. Firma este controlată de sculptorul Bartha András (55 de ani, fondatorul Bart Impex Târgu Mureș).

 

  1. Renania Trade SRL Târgu Mureș: profit net 13,7 milioane lei (2,8 milioane euro). 2020 a fost anul în care a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Firma, care este deținută de frații Szász Orlando Mihai și Roland și de Georgeta Florentina Taudor, este producător și distribuitor (în unele cazuri, importator) de echipamente și sisteme de protecția muncii, articole de prim-ajutor și produse de curățenie.

 

  1. Ruck Ventilatoare SRL Târnăveni: profit net 13,4 milioane de lei (2,7 milioane de euro). Firma din Târnăveni, fondată în 2004, aparține societății germane Ruck Ventilatoren GmbH (companie de familie fondată în Germania în anul 1992 de către Gerhard Erwin Ruck) și este specializată în dezvoltarea de soluții de înaltă clasă în domeniul climatizării și ventilației.

 

  1. Bio Eel SRL Târgu Mureș: profit net 12,9 milioane lei (2,6 milioane de euro). Producătorul și distribuitorul de medicamente fondat în 1992 a avut cel mai bun an în privința cifrei de afaceri și a profitului net. Firma este deținută în procente egale de Albert Attila și francezul Jean Stephan Georges Scheftsik de Szolnok și la finalul anului 2019 a anunțat vânzarea a 13 din cele 33 de farmacii Ecofarmacia (lanțul de farmacii era deținut în procent de 60% de Bio Eel) către grupul Farmexim.

 

  1. Daw Bența România SRL Sâncraiu de Mureș: profit net 11,4 milioane lei (2,3 milioane euro). Firma producătoare, distribuitoare și exportatoare de materiale profesionale pentru finisaje în construcții, un joint-venture între compania germană DAW (Deutsche Amphibolin Werke) şi omul de afaceri Remus Aurel Bența, a avut cel mai bun an economic din istoria companiei 9cea mai mare cifră de afaceri și cel mai mare profit net).

 

* Foto: @ demometal

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare