SĂ MAI FACEM NIȘTE HÂRTII – Proiectul pentru centura rutieră a municipiului Târgu Mureș va fi actualizat: contract semnat la 2,2 milioane de lei

0
310

ACTUALIZAREA PROIECTULUI. Centura rutieră a municipiului Târgu Mureș (Varianta de ocolire, conform denumirii oficiale). 12 kilometri de drum. Contract semnat în 2014. Reziliat în 2017. În 3 ani a ajuns la stadiul fizic realizat de doar 35%. Abandonat. O himeră. O periodică promisiune electorală (din 4 în 4 ani).

 

Astăzi: CNAIR (prin Regionala de Drumuri Braşov) semnează un contract, dar nu pentru finalizarea lucrării începute în urmă cu 7 ani (!), ci pentru… actualizarea documentației tehnice. Halatul: 2,2 milioane de lei. Beneficiar (executant): asocierea de firme Royal CDV G2 SRL Suceava & Specialist Consulting SRL .

 

Firma Royal CDV G2 este controlată de Vasile Franciuc și Robert Daniel Jitariuc (fost în structura de conducere a Tineretului Social Democrat Suceava), asociați în procente egale. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 4,3 milioane de lei și un profit net de 2,3 milioane de lei realizat cu 20 de angajați.

 

Specialist Consulting este în insolvență din… 2015 și este controlată de Romică Cezar Șerban (asociat minoritar, cu 4% este Oana Enachi). Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 6,3 milioane de lei și un profit net de 1,6 milioane de lei realizat cu 15 angajați. În această lună, firma a fost declarată eligibilă pentru contractul de elaborare al SF-ului centurii rutiere a municipiului maramureșean Sighetu Marmației. Deși avea singura ofertă eligibilă, firma nu a mai trimis clarificările cerute de beneficiar (CJ Maramureș) și a fost descalificată, lucrarea trebuind relicitată.

 

Să revenim la centura rutieră Târgu Mureș… Asta ar fi unica veste (relativ) bună (pentru optimiștii incurabili): că se mai face ceva, că a fost scos de la naftalină proiectul. Vestea rea este că în următorii 3 ani și două luni (cel mai optimist termen) sigur NU se face centura rutieră a municipiului Târgu Mureș, deși anul deschiderii/operaționalizării este acum 2023.

 

De unde știm? Din durata contractului semnat cu asocierea sereleurilor. Proiectul tehnic trebuie finalizat/optimizat în 8 luni. Apoi, 4 luni este termenul pentru asistență la obţinerea avizelor, alte 2 luni pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire și 24 de luni, asistenţă tehnică la execuţia lucrărilor. Total: 38 de luni.

 

Așadar, dacă nu există nicio sincopă de timp (fapt imposibil), cel mai devreme centura rutieră a municipiului Târgu Mureș va fi finalizată peste 3 ani și două luni. Adică în februarie 2025. Atât s-a putut.

 

Conform proiectului, centura rutieră Târgu Mureş (cu o lungime de 11,64 km, cu asigurarea ocolirii orașului pe ruta Sighișoara – Târgu Mureș – Reghin) ar trebui să preia tranzitul rutier din Corunca, pe latura de est a municipiului, până în Ernei, și să facă legătura cu viitoarea desenată Autostrada Unirii (A8).

 

Centura de ocolire este proiectată cu două benzi de circulație, iar pe traseu sunt cinci poduri peste pârâuri – Pocloş, Şaivari, Tofalău și Hoşuba (două) -, două pasaje și un viduct de 280 de metri. Intersecţiile centurii ocolitoare cu DN 13 şi drumul naţional DN 15 se vor amenaja cu sens giratoriu.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ