Salariile rămân în urma prețurilor de consum

ECONOMIE. Salariul mediu net la nivelul întregii economii din România a crescut cu 12,8% față de anul precedent, până la 3.933 RON în august 2022, în timp ce a scăzut cu 1,1% față de luna precedentă.
 
Salariile au înregistrat rate de creștere sub nivelul inflației pentru a cincea lună consecutivă, iar acest lucru nu se va schimba curând – ceea ce pune presiune asupra bugetelor gospodăriilor, care probabil vor vedea în curând impactul majorării ratelor ipotecare și a facturilor la energie.
 
Rata de inflație a prețurilor de consum a fost de 15,3% pe an în august, cu 1,5 puncte procentuale mai rapidă decât salariile nete, și a accelerat la 15,9% pe an în septembrie. Și totuși, presiunile inflaționiste pe partea cererii sunt relevante.
 
“În ciuda faptului că salariile nu cresc mai repede decât prețurile, oamenii cheltuiesc ceea ce au economisit în timpul crizei pandemiei, când au fost nevoiți să stea acasă. În plus, oferta rămâne în urma cererii”, explică analistul independent Aurelian Dochia.
Efectele politicilor de relaxare cantitativă din trecut, ies și ele la suprafață, adaugă el. “Acum, acești bani ies la suprafață pe piață și, în mod natural, provoacă inflație”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare