Sâmbăta Morților 2023 sau Moșii de Toamnă: Sărbătoarea pomenirii celor plecați

SĂRBĂTOARE. Moșii de Toamnă 2023 vor avea loc pe data de 4 noiembrie, în prima sâmbătă din luna lui Brumar, conform calendarului ortodox. Această sărbătoare este dedicată pomenirii sufletelor celor care au părăsit această lume și a avut întotdeauna o semnificație specială în credința creștină.

Prima sâmbătă din luna noiembrie este rezervată pomenirii celor decedați, un moment în care Biserica exprimă grijă și compasiune față de cei care au trecut în lumea de dincolo. Această zi are rădăcini adânci în tradiția creștină și este un prilej de rugăciune și comemorare.

Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă sunt dedicate pomenirii strămoșilor noștri cei din veac adormiți, numiți și “moșii”. Aceștia sunt cei care ne-au precedat în veacuri și au lăsat amprenta asupra identității și istoriei noastre. În această zi, creștinii se roagă pentru sufletele lor, îndeplinind un act de iubire și respect. Așa cum îndemna Sfântul Ioan Gură de Aur, ne rugăm pentru cei morți, cerându-le iertare pentru păcatele lor și rugându-i să mijlocească pentru noi în fața lui Dumnezeu.

Pomenirea celor care nu mai sunt în rândul nostru este un act de iubire care depășește granițele morții. Prin rugăciunile noastre, realizăm o comuniune cu cei plecați în eternitate, îi aducem înaintea lui Dumnezeu și mijlocim pentru sufletele lor. Această legătură dintre cei vii și cei adormiți este un dialog de rugăciune care aduce beneficii pentru ambele părți.

Tradițiile legate de Sâmbăta Morților includ aducerea la biserică a unei sticle de vin, a unei colive și a unui colac, precum și a altor preparate care urmează să fie sfințite și împărțite mai târziu. De exemplu, se pregătesc pachete cu plăcinte, sarmale, brânzeturi, carne și piftie.

Aceste pachete sunt pregătite cu drag de la domiciliu și se oferă la biserică împreună cu o lumânare. În timpul slujbei, preotul citește un pomelnic cu numele celor adormiți, iar după aceea, credincioșii se îndreaptă spre cimitir pentru a aprinde lumânări la mormintele celor decedați. Acest gest simbolic are rolul de a încălzi sufletele celor plecați în veșnicie.

În unele zone, tradiția Sâmbetei Morților include și organizarea unei mese de pomenire la casele gospodarilor. Rudele, vecinii și oamenii nevoiași sunt invitați să participe și să se bucure de bucatele pregătite în memoria celor adormiți.

Sâmbata Morților sau Moșii de Toamnă reprezintă un moment de comuniune și rugăciune în care credincioșii își amintesc de cei care au plecat din această lume și îi aduc în fața lui Dumnezeu, cerându-le iertare și binecuvântarea pentru drumul lor în eternitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare