SANCȚIUNE – Amendă de peste 300.000 de lei pentru o firmă mureșeană de pe piața exploatării și comercializării lemnului

ANTICONCURENȚIAL. O firmă mureșeană care își desfășoară activitatea pe piața exploatării și comercializării masei lemnoase a fost sancționată de Consiliul Concurenței cu o amendă de 305.616,30 lei pentru “încălcarea regulilor de concurență prin realizarea unor înțelegeri și/sau practici concertate pentru împărțirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcție de interes, precum și/sau pentru împărțirea surselor de aprovizionare”.

 

Firma mureșeană amendată este Gelu Transexplor SRL, cu sediul în astul Ibănești-Pădure (comuna Ibănești), societate controlată de familia Suceava din Ibănești – respectiv de Eugen Petru Suceava (55 de ani) și Maria Suceava (49 de ani), care dețin și sereleul Ovi Pau Com, dețin fiecare 50% din părțile sociale ale firmei.

 

Conform Legii Concurenței, punctul de plecare pentru calculul amenzii este reprezentat de cea mai recentă cifră de afaceri totală a companiei. În 2019, firma Gelu Transexplor a raportat o cifră de afaceri de 8,4 milioane de lei (firma a reportat că a lucrat cu un profit net de circa 10% și o medie anuală de 33 de angajați).

 

Investigația Consiliului Concurenței a vizat licitații pe piața exploatării lemnului, organizate de Romsilva și desfășurate în perioada 2011-2016, și s-a soldat cu amenzi care au totalizat circa 26,6 milioane euro, pentru 31 de companii care au eliminat concurența dintre ele și și-au adjudecat astfel masă lemnoasă la un preț mai mic, în detrimentul statului.

 

Din cele 31 de firme amendate de Consiliul Concurenței, 13 au recunoscut încălcarea Legii concurenței și au beneficiat de reduceri ale amenzilor (nu și firma mureșeană).

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare