Sancțiuni severe pentru netransmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura

E. FACTURA. Ministerul Finanțelor a decis că, începând cu 1 iunie 2024, agenții economici care nu transmit facturile în sistemul național RO e-Factura în termenul de 5 zile lucrătoare vor fi sancționați. Această măsură face parte dintr-o serie de inițiative menite să îmbunătățească transparența și eficiența în raportările fiscale.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenție și atrage amenzi semnificative. Contribuabilii mari, definiți potrivit legii, riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei. Pentru contribuabilii mijlocii, amenzile variază între 2.500 și 5.000 lei, iar pentru celelalte persoane juridice și fizice, amenzile se situează între 1.000 și 2.500 lei.

În plus, netransmiterea facturii de către emitent și primirea acesteia de către destinatari, fără respectarea prevederilor legale, va fi sancționată cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii. Această măsură se aplică în relațiile B2B (Business to Business) dintre operatorii economici stabiliți în România.

Un aspect important al reglementărilor este că, în cazul în care sistemul RO e-Factura nu este funcțional timp de cel puțin 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului. În această perioadă, emitentul facturii trebuie să respecte prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu condiția transmiterii ulterioare a facturilor electronice în sistemul național.

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vor publica perioadele de nefuncționare ale sistemului RO e-Factura pe paginile lor de internet, pentru a informa contribuabilii despre suspendarea obligațiilor de transmitere.

De la 1 ianuarie 2024, sistemul de transmitere a facturilor la ANAF, e-Factura, a devenit obligatoriu pentru relațiile comerciale între firme. Până la 1 iulie 2024, este permisă facturarea în paralel, după care e-Factura va deveni singura modalitate de emitere a facturilor între firmele din România. Facturarea externă va continua în paralel.

Până la 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent de înregistrarea în scopuri de TVA, trebuie să raporteze toate facturile emise în relația B2B și cu instituțiile publice în sistemul RO e-Factura. De la 1 iulie 2024, toate tipurile de facturi inter-firme vor fi eliminate și va rămâne exclusiv e-Factura.

Aceste reglementări sunt parte a eforturilor de digitalizare a administrației fiscale și de reducere a evaziunii fiscale, asigurând totodată o mai mare transparență și eficiență în gestionarea documentelor fiscale. Agenții economici sunt încurajați să se conformeze noilor reguli pentru a evita sancțiunile și pentru a contribui la un mediu de afaceri mai sigur și mai transparent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare