Sânzienele 2024: semnificații și tradiții, ce trebuie să facă fetele pentru a-și visa ursitul

LEGENDE. Pe 24 iunie sunt sărbătorite Sânzienele sau Drăgaica, asociate cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și solstițiul de vară, cea mai lungă zi a anului. Această sărbătoare marchează începutul verii agricole și este însoțită de numeroase ritualuri care aduc sănătate, noroc și fertilitate, dar și de practici pentru alungarea spiritelor rele.

Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Conform credinței populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid și Sânzienele sau Drăgaicele, personaje mitice, apar cântând și dansând pe câmpuri. Aceasta este sărbătoarea Soarelui, a dragostei și a fertilității.

Numele Sânzienelor provine probabil de la zeița Santa Diana, iar în mitologia românească sunt cunoscute sub diverse denumiri: Frumoasele, Zânele, Drăgaicele, și multe altele, în funcție de regiune. Ele sunt considerate femei frumoase care înzestrează plantele cu puteri vindecătoare, protejează recoltele și tămăduiesc bolile. Însă, dacă sunt nesocotite, pot deveni forțe distructive.

Conform tradiției, nimeni nu trebuie să lucreze în ziua Sânzienelor. Este momentul când se organizează bâlciuri și iarmaroace, oferind tinerilor ocazia să se cunoască. Etnologul Ion Ghinoiu menționează că solstițiul de vară a fost determinat empiric prin observarea bioritmului unor plante, cum ar fi sânziana, sau a unor păsări, precum cucul, care marchează scurgerea anuală a timpului.

Pentru a-și visa ursitul, fetele adună flori de sânziene pe care le așază sub pernă în noaptea de Sânziene. Tradiția spune că acestea vor visa chipul viitorului soț. De asemenea, fetele împletesc coronițe din flori de sânziene, pe care le aruncă pe acoperișuri. Dacă coronița rămâne pe acoperiș, înseamnă că fata se va mărita curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare