SĂRACI, DAR DARNICI – Primăria Reghin scoate din buget aproape 20.000 de euro pentru paranghelia de Ziua Tineretului
POPORU’. Mica municipalitate din Reghin nu se poate considera una extrem de bogată, bugetul anual al localității învârtindu-se pe la 12,6 milioane de euro (59 de milioane de lei), din care 10 milioane de euro sunt dedicați exclusiv funcționării aparatului administrativ (salarii, cheltuieli de întreținere etc.). În pofida acestui aspect, pe principiul „C-o paranghelie (pe vremea comuniștilor acest gen de spectacole culturale se numeau șușanale) toți suntem datori!”, în 2 mai, Ziua Tineretului, se vor deversa din bugetul public și așa văduvit de „vicisitudinile economico-financiare” cu care se confruntă administrațiile publice din România aproape 20.000 de euro.
Banii ăștia vor fi cheltuiți într-o singură zi, ca săracul care-și cumpără de revelion tot ce nu și-a permis în întreg anul, fără să-i mai pese cum o să trăiască din 1 ianuarie încolo și nici cum o să-și gestioneze indigestia. Alocația asta financiară de 89.900 de lei, seamănă cu prețurile psihotice de la începutul anilor 90, când comercianții vindeau marfa nu cu 100 de lei, ci cu 99 de lei și 99 de bani. Dar să lăsăm psihologia manipulativă și să rămânem la bani. Ce se face cu acești bani?
Păi se plătește cazarea și masa artiștilor (65.000 de lei), se face publicitate de 1.500 de lei în ziare, se plătește realizarea machetei publicitare (1.000 de lei, preț nu exagerat, ci uriaș), se fac afișe de 500 de lei, un banner (1.000 de lei), se plătește iar promovarea evenimentului (știm, s-a mai plătit o dată, dar ce contează) cu 4.000 de lei, se plătește echipamentul sceno-tehnic cu 16.000 de lei și-s cam gata bănuții – bine, se mai pun deoparte, prevăzător, 500 de lei (nu, nu pentru o bere după, ci pentru cheltuieli neprevăzute, că primărița-i om gospodar, parcă ne-am înțeles asupra acestui aspect.
Cui trebuie să mulțumească poporu’ din Reghin pentru paranghelie? Desigur, Întâistătorului: primar Maria Precup – pentru ingnoranți: social-democrat „de frunce” (cea pe care ăia de DNA au reținut-o-n decembrie 2015 pen’ c-au zis c-ar fi luat o șpagă de 26.040 de lei. Au și trimis-o în judecată, anul trecut, pentru luare de mită și abuz în serviciu… Niște răi și niște fameni! Ș-apoi, asta-i șpagă? 26.000 și 40 de lei?! Nu cred că pesediștii, oricum sunt ei, au băgat șpaga în așa mare derizoriu. Pe bune, 26.040… de lei. Păi cine mai umblă cu lei la șpagă în ziua de azi?).
Bine, paranghelia asta de 2 mai (de fapt un spectacol moca pentru cetățenii urbei) a fost inclusă în calendarul „evenimentelor culturale desfășurate în Reghin în 2018” – până acum, din bugetul orașului s-au executat măiastru așa: ziua lui Eminescu, celebrarea Unirii (c-un spectacol festiv la Casa de Cultură), românescul Valentine’s Day, un spectacol folcloric de Dragobete, 8 martie, nelipsitul concert de muzică religioasă și pricesne (de Paște) și încă câteva spectacole folclorice. Bun, următorul pas ar fi să delimităm exact: ce mai înseamnă astăzi cultura? Serios, care mai e accepțiunea culturii în contextul în care o șușanea a devenit act cultural? Întreb pentru un prieten.
Cătălin VISCHI