Săracii magistrați cu pensii speciale

EDITORIAL. Fix 60 de judecători s-au pensionat pe 3 noiembrie, la cerere, după ce au apărut discuții noi în spațiul public privind pensiile speciale. Și s-au plâns pe unde au apucat că 25 de ani de muncă sunt grei și suficienți pentru a merita o cârcă de bani. Cea mai mare pensie a unui magistrat este de 78.634 de lei. Lunar. Oscilează între 19.000 și 41.000 de lei, pentru cei mai mulți. În total avem peste 4000 de magistrați cu astfel de beneficii și peste 200.000 cu pensii speciale (servicii secrete, parlamentari, diplomați etc).

De ce cred magistrații că merită cu vârf și îndesat aceste pensii? ”Am auzit că sunt, că suntem prea tineri ca să plecăm. Poate că așa este. Doar că această profesie nu se practică doar cu mintea conștientă. Purtăm în noi în mod indirect suferințele celor ce vin în fața noastră. Este specific și altor profesii, știu”, a declarat judecătoarea CSM Andrea Chiș. Probabil le este mai ușor celor care au hămălit la CAP, cu pensie jenantă de agricultor, minerilor, profesorilor și de ce nu jurnaliștilor.

Și mă opresc doar la profesia mea de 30 de ani, cea de gazetar. Jurnaliștii n-au pretenții la pensii speciale, pentru că ei zic mulțumesc, Doamne, dacă reușesc să vadă măcar una. Vârsta medie de viață a unui ziarist (nu copy+paste sau purtător de legitimație) este de 50 de ani. Cei mai mulți colegi de-ai mei au murit între 40 și 50 de ani. Rar, am auzit de cei trecuți de 50, dar nu cu mult. Un jurnalist de investigație este polițist fără armă, procuror și judecător totodată, obligat să scoată adevărul, pentru că altfel ajunge pe mâna magistraților că a deranjat vreun ștab, un politician sau ceva personaj influent. Și-n acest timp, noi ca ziariști vedem toate nenorocirile din lume, uneori în direct. Suntem încărcați de problemele oamenilor și de dramele prin care trec. Nu cerem însă sporuri pentru stat pe scaun la birou sau febră musculară la degete, ca polițiștii locali, nici pensii speciale. Ci doar să fim lăsați să ne facem meseria. Și printre cei care ne pun bețe-n roate se numără magistrații, care se plâng de condiții grele. Alea în care dosarele grele sunt amânate cu anii, de-am ajuns acum să pierdem 1,2 miliarde de euro din cauza prescripției. Cea dată tot de magistrați.

Și ei sunt ajutați să ducă acasă cârca de bani de alți beneficiari ai pensiilor speciale: parlamentarii. Cei care moșmondesc legislația în așa fel încât să împartă prada României. În primele șase luni ale acestui an, pensia medie a crescut cu trei lei, iar cea specială de 160 de ori. Așadar, doamnelor și domnilor din justiție, nu vă mai plângeți de condițiile grele. Nu sunteți eroi, că uneori chiar greșiți și distrugeți vieți sau o dați la pace pe-un teanc de bani (sunt cazuri de condamnări definitive ale judecătorilor). Și măcar aveți o viață și șansa la pensie. Una înfiorător de mare. Gazetarii nici nu o pupă, darămite să vadă că au în sfârșit liniștea financiară. Ar trebui măcar să dați dovadă de bun simț și să nu deschideți gura în fața unei țări îngenunchiată de sărăcie, unde circa 50% din popor abia o duce de la o zi la alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare