Sărbătoare 10 februarie: cine a fost Sfântul Haralambie?

SĂRBĂTOARE. Sâmbătă, pe data de 10 februarie 2024, credincioșii sărbătoresc pe Sfântul Haralambie, unul dintre sfinții mai puțin cunoscuți în tradiția românească.

Sfântul Haralambie a fost un episcop ce a trăit în Cetatea Magneziei, o zonă din Asia Mică ce aparține în prezent Turciei, în perioada domniei împăratului Septimiu Sever.

Potrivit tradiției religioase, Sfântul Haralambie a suferit numeroase torturi în timpul vieții sale, refuzând să renunțe la credința creștină. Unul dintre episoadele cele mai cunoscute relatează că mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul său în timpul torturilor și s-au desprins doar după rugăciunile Sfântului Haralambie către Hristos, determinându-i pe persecutori să se convertească la creștinism.

Sfântul Haralambie a fost supus unor chinuri grele, inclusiv înfiptului unui piron de fier în trup, arderii feței și jupuirii pielii, dar a fost vindecat miraculos de către Dumnezeu.

Legenda mai relatează că, înainte de a fi condamnat la moarte prin decapitare, Sfântul Haralambie și-a exprimat ultima dorință că locul în care îi vor fi depuse moaștele să nu sufere niciodată de foame sau de boli. Această dorință a fost îndeplinită, iar Dumnezeu a ridicat sufletul sfântului la ceruri.

Deși figura sa este mai puțin cunoscută, Sfântul Haralambie este venerat pentru virtuțile și pentru puterea credinței sale, iar sărbătoarea lui este marcată în calendarul ortodox ca o ocazie de meditație și rugăciune pentru credincioși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare