Sărbătoarea Lampioanelor – Waldorf

SENTIMENT. Am ales școala Waldorf din mai multe motive și multe au legătură cu întoarcerea elevului la sine, el fiind atât de frumos orientat spre conexiunea cu natura prin observarea ritmului ei. Fiecare an școlar este jalonat de anumite sărbători care punctează îmbinarea armonioasă între demersul pedagogic și ciclurile anotimpurilor, natura.

Una din aceste sărbători este cea a Lampioanelor (Lămpașelor), care are loc, negreșit, în luna noiembrie, când natura se retrage în sinea ei, într-un somn adânc și liniștitor. Noiembrie este luna în care copilașii Waldorf invață la clasă despre ciclul copacilor, despre polaritatea lumină-întuneric, învață despre generozitate, despre cum să dăruiască, să ierte, și mai ales să respecte ritmurile naturii.

Prin intermediul poveștilor ce însoțesc sărbătoarea, copiii înțeleg procesul naturii de a se pregătii pentru o nouă revenire la viață în primăvară.
Acum semințele dorm cuminți în sânul pământului și se pregătesc să prindă viață in câteva luni.

Piticii sunt cei care au grijă ca semințele să fie bine învelite cu frunze și muşchi, ca somnul lor să fie rodnic. Tot ei încălzesc rădăcinile plantelor peste iarnă, pentru ca în primăvară să înverzească din nou.
Iar pentru că acolo, sub pământ, unde lucrează piticii, este întuneric, la această sărbătoare copiii le dăruiesc cu drag acestora lumină cu lampioanele lor.

Este ceva deosebit să-i vezi pe toți acest copii pășind curajos peste frunzele uscate, fiecare căutând un trunchi de copac pentru a-i dărui lumina. La schimb ei primesc de la Piticii recunoscători un mic dar.

O seară cu multă magie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare