SĂRBĂTORIT – Horațiu Mălăele a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani

LA MULȚI ANI. Azi îl sărbătorim pe inegalabilul actor de film, radio, televiziune, teatru și voce, regizor, caricaturist și scriitor – Horațiu Mălăele. El a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani
și s-a născut la 1 august 1952, în Târgu Jiu, județul Gorj.
 
Unul dintre cei mai iubiți actori din România, artistul-vrăjitor care cucerește săli întregi cu simpla prezență pe scenă. Talent de excepție, dotat deopotrivă pentru comedie și dramă, face o echilibristică genială între râs și plâns.
 
„Copilăria e cadoul pe care ni-l face viața pentru ce vom avea de îndurat… Pe urmă, în adolescență, cine simțea ceva rău? Tot ce se întâmpla în spațiul social era un dezastru național. Dar cine simțea asta? Eram prea tânăr. Apoi am ajuns la teatru și trăiam în teatru. Teatrul a fost întotdeauna un stat în stat, cu propriile-i legi. E o meserie formidabilă în care primești atât de mult, încât micile neajunsuri peste care dai în afară sunt șterse de o mie de ori de marile bucurii pe care le găsești în pulberea scenei.” – a spus marele actor.
 
A studiat la Liceul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu și a avut prima expoziție personală de desene la casa de cultură din oraș in clasa a 12-a. Dorea să urmeze Institutul de Arte Plastice din capitală dar a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică in 1975 , la clasa profesorului Octavian Cotescu.
 
Ca actor de teatru, și-a început cariera la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, continuând apoi la Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Național București (TNB), Teatrul Metropolis.
 
A debutat in cinematografie in anul 1974, cu filmul „Muntele ascuns”.
Din 1982 a regizat spectacole de teatru ca „O sărbătoare princiară” de Theodor Mazilu, „Puricele” de Georges Faydeau, „Carlo contra Carlo” de Paul Ioachim, pentru care a obținut premiul Festivalului Comediei Romanești in 1994, „Hotel” de Tray Cooney, etc.
Printre rolurile cele mai importante se numără cele din spectacolele „Sinucigașul”, „Puricele”, „Unde-i revolverul?”, „Mincinosul”, „Lecția”, „Unchiul Vanea”, „Măscăriciul”, „Revizorul”, „Dineu cu prosti” sau „Femeia care și-a pierdut jartierele”.
 
 

 
Ca regizor de film a semnat ”Nunta mută”, “Funeralii fericite”și ”Luca”.
 
A expus in peste 30 de expoziții caricaturile pe care le realizează, a publicat cartea autobiografică Horațiu despre Mălăele și conduce publicația „Satirul”.
 

A primit nenumărate distincții, printre care două premii UNITER pentru „Mincinosul” și „Unde-i revolverul?”… „Tinerețe fără bătrânețe” – Premiul pentru interpretare – Iași, 1975; „Slugă la doi stăpâni” – Premiul pentru cea mai bună interpretare – Galați, 1976; „Muntele” – Premiul pentru interpretare, Galați; „Eulenspiegel” – Premiul pentru cel mai bun actor, Piatra Neamț; „Mâța în sac” – Premiul ATM, 1978; „Familia Tot” – Premiul ATM, 1978; „Divorț din dragoste” – Premiul pentru cel mai bun actor, Costinești, 1991; „Mincinosul” – Premiul UNITER 1992; „Puricele” – Premiul de regie A.U.R. 1993; „Puricele” – Premiul pentru interpretare la Festivalul Național I.L Caragiale București, 1993 și Premiul Asociației Umoriștilor Români pentru interpretare, 1993; „Escrocii în aer liber” – Premiul pentru regie Festivalul Comediei Romanești; Premiul pentru regie Ion Băieșu; Premiul pentru interpretare, Buzău, 1994; „Carlo contra Carlo” – Premiul de regie la Festivalul Comediei Românești 1994; „Escroci în aer liber” – Premiul de regie A.U.R.; Premiul de originalitate la Festivalul Ion Băieșu, Buzău 1995; „Lecția” – Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan Brașov, 1996; „Un deținut la Auschwitz” – Premiul special al juriului, Brașov, 1996; „Unde-i revolverul?” – Premiul UNITER 1998; „Bani din cer” – Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Național de Comedie, Galați 2001; Premiul de Excelență al Festivalului „Comedy Cluj”, în 2012.
 
La mulți ani Horațiu Mălăele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare