Sarmale de post cu crupe (păsat) de porumb

REȚETĂ. Ingrediente:

  • 1 cană de crupe ( crupeke de porumb nu sunt altceva decât porumb măcinat mai mare decât mălaiul
  • 4 cepe mari
  • 4 morcovi medii dați pe răzătoare mică
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper, boia de ardei
  • 1 lingură bulion
  • 1 lingură pastă de ardei
  • 2-3 linguri de făină (ca să lege compoziția)
  • ulei pentru căli
  • opțional 450 gr de ciuperci tocate mărunt și stoarse (pot fi și conservă)
  • foi de varză murată sau varză dulce sau foi de viță/ de hrean/ de tei ( varza murată se spală cu apă rece, varza dulce se opărește ca să se înmoaie)

Preparare:

Se călește ceapa în ulei, 5 minute, se adaugă morcovul ras și opțional ciupercile, apoi se pune sare, piper, boia de ardei, bulion. După ce toate s-au muiat și au scăzut, adaugăm crupele bine spălate, în mai multe ape, apoi adaugăm verdeața. După ce compoziția s-a răcit, adaugăm 3-4 linguri de făină.

Croim frunzele de varză, scoatem nervurile centrale groase și croim pătrate de 10×10 cm, apoi rulăm sarmalele și le punem la fiert. Ungem cu ulei fundul vasului. Adaugăm crenguțe de cimbru, mărar uscat, nervurile frunzelor de varză gocate mărunt, împreună cu frunzele rămase. Așezăm sarmalele în straturi. Deasupra punem varză tocată și turnăm apă (dacă folosim varză murată) sau borș (dacă folosim varză dulce), bulion diluat și ulei.

Se fierb înăbușit, la sfârșit se pot pune în cuptor pentru crustă.

Poftă bună!

Mulțumesc pentru rețeta originală moldovenească, soacrei mele, Doina Chiruță. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare