Scădere în numărul de locuințe date în folosință în Semestrul I, conform INS

IMOBILIARE. Numărul locuinţelor inaugurate în România în primul semestru al anului 2023 a înregistrat o scădere de aproape 500 de unităţi în comparație cu aceeași perioadă din 2022, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Până la sfârșitul lunii iunie 2023, au fost finalizate și date în folosință 32.077 de locuințe. În ceea ce privește mediul de rezidență, majoritatea acestor locuințe au fost inaugurate în mediul urban, reprezentând 62,8% din total, conform statisticilor oficiale INS, consultate de Agerpres. Când vine vorba de sursa de finanțare, datele arată o scădere în numărul locuințelor construite din fonduri private (-547 de unități) și o creștere în numărul celor realizate din fonduri publice (+53 de unități) în aceeași perioadă analizată.

Analizând distribuția pe regiuni de dezvoltare, se observă o scădere în numărul de locuințe finalizate în următoarele regiuni: Nord-Vest (-1.065 de unități), Vest (-598), București-Ilfov (-536) și Centru (-314), în timp ce creșteri au fost înregistrate în: Sud-Est (+1.138 de unități), Nord-Est (+669), Sud-Muntenia (+193) și Sud-Vest Oltenia (+19).

Comparând datele cu trimestrul II din 2022, se constată că în acest an majoritatea locuințelor au fost construite în mediul urban (64,1%). Din perspectiva investițiilor, numărul locuințelor realizate din fonduri private a crescut (cu 309 unități), în timp ce cele din fonduri publice au scăzut (-225 de unități).

Distribuția pe regiuni în al doilea trimestru al anului în curs arată o creștere a numărului de locuințe finalizate în regiunile de dezvoltare: Sud-Est (+787 de unități), București-Ilfov (+349) și Sud-Muntenia (+152), dar și scăderi în: Vest (-529 de unități), Nord-Vest (-325), Sud-Vest Oltenia (-171), Nord-Est (-127) și Centru (-52).

Potrivit INS, locuințele finalizate sunt cele construite în cursul perioadei de referință, ale căror elemente, inclusiv fundația, s-au construit pentru prima dată, și la care s-au terminat toate lucrările prevăzute în documentația tehnică, fiind, de asemenea, recepționate de beneficiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare