Schema prin care șoferii plătesc mai puțin pe Polițele RCA

ASIGURĂRI. Context și Decizie Guvernamentală

Astăzi, Guvernul României a decis să prelungească măsura plafonării tarifelor pentru asigurările auto obligatorii (RCA) până la finalul lunii septembrie. Aceasta măsură, în vigoare de mai bine de un an, continuă să fie necesară, conform premierului Marcel Ciolacu, pentru a preveni dezechilibrele pe piață.

Detalii despre plafonare

Plafonarea RCA se va realiza conform acelorași reguli stabilite anterior. Tarifele se bazează pe cele practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, la care se adaugă rata inflației de 6,8%.

Reacții și controverse
În ciuda acestei măsuri, mulți șoferi continuă să se plângă de prețurile ridicate. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a recunoscut creșterea tarifelor și menționează că asigurătorii au eliminat sau redus discounturile anterioare, ceea ce a condus la o creștere a primei medii cu aproximativ 10%.

Analiștii financiari și actorii din piața de asigurări au opinii divergente față de această măsură. Florin Andrei, analist financiar, consideră că plafonarea tarifelor este doar o măsură temporară cu scopuri electorale și avertizează asupra riscului de creștere a prețurilor după încetarea acesteia. George Zaharescu, broker de asigurări, subliniază că măsura ar trebui să se încheie după 30 septembrie 2024, deoarece ar putea crea dificultăți în industrie și reduce competitivitatea, ducând la prețuri mai mari pe termen lung.

Soluții pentru soferi
Șoferii care primesc oferte cu prețuri exagerate pot apela la Biroul Asigurătorilor Auto pentru soluționare. Dacă un șofer primește trei oferte care depășesc cu 36% tariful de referință, poate solicita o ofertă la nivelul tarifului de referință înmulțit cu 1,36. Asigurătorii autorizați sunt obligați să vândă la acest preț, conform declarațiilor lui Sergiu Costache, expert în asigurări.

Exemple de reduceri reale
Un exemplu concret este cel al unui șofer din București care a reușit să obțină un tarif de 2.323 de lei, față de oferta inițială de 3.461 de lei primită de la broker, după ce s-a adresat Biroului Asigurătorilor. Cererile șoferilor sunt soluționate în maximum 20 de zile, iar până acum, aproximativ 40.000 de șoferi au beneficiat de polițe RCA mai ieftine prin această schemă.

Concluzie
Deși măsura plafonării tarifelor RCA este menită să protejeze consumatorii și să stabilizeze piața, opiniile sunt împărțite cu privire la eficacitatea pe termen lung. Important este că șoferii au la dispoziție mecanisme pentru a obține tarife mai accesibile, în ciuda provocărilor și a creșterilor de prețuri. Guvernul și ASF trebuie să monitorizeze atent evoluția pieței pentru a asigura un echilibru între protecția consumatorilor și sustenabilitatea industriei de asigurări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare