Schimbare majoră în Codul Rutier din România – reguli actualizate pentru depășirea pe drumurile publice

TRAFIC. În urma recentei actualizări a Codului Rutier din România, intrată în vigoare în 2024, au fost aduse clarificări semnificative privind manevra de depășire, inclusiv condițiile în care depășirea prin dreapta este permisă. Aceste modificări sunt menite să crească siguranța rutieră și să reducă incidentele pe drumurile publice, fiind esențiale pentru orice șofer conștient de responsabilitățile sale.

Noile reglementări pentru manevra de depășire impun reguli stricte pentru a minimiza riscurile accidentelor. Iată ce trebuie să știți atunci când doriți să depășiți alt vehicul:

  1. Semnalizarea intenției de depășire: Înainte de a începe manevra, este obligatoriu să semnalizați intenția de depășire, asigurându-vă că ceilalți participanți la trafic sunt informați despre acțiunile dumneavoastră.
  2. Verificarea traficului: Asigurați-vă că nu există niciun alt vehicul din apropiere care să intenționeze să depășească în același timp.
  3. Menținerea distanței laterale: Este crucial să păstrați o distanță laterală adecvată față de vehiculul depășit pentru a evita coliziunile.
  4. Revenirea în bandă: După finalizarea depășirii, semnalizați și reveniți în siguranță în banda sau șirul inițial de circulație.

Depășirea poate fi efectuată în diverse moduri, adaptate la configurația drumului, inclusiv pe contrasens, pe benzi multiple și pe banda dedicată depășirilor.

În ceea ce privește depășirea prin dreapta, există două cazuri specifice în care aceasta este permisă:

  1. Când vehiculul din față este oprit aproape de mijlocul drumului și intenționează să vireze la stânga, iar condițiile de drum permit această manevră.
  2. Depășirea tramvaielor prin dreapta este permisă, cu excepția situațiilor care ar contraveni altor reglementări de siguranță sau restricții rutiere. În cazul străzilor cu sens unic sau când spațiul nu permite depășirea prin dreapta, tramvaiele pot fi depășite prin stânga.

Aceste modificări ale Codului Rutier sunt concepute pentru a clarifica procedurile de depășire și pentru a promova o circulație mai sigură pe drumurile din România. Respectând aceste noi reglementări, șoferii pot contribui semnificativ la reducerea accidentelor și la crearea unui mediu rutier mai sigur pentru toți participanții la trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare