Schimbări în programul de ajutor pentru facturile de energie: Ultima tranșă în septembrie

SUBVENȚII. Ajutorul oferit de Guvernul României prin intermediul cardului de energie pentru românii cu venituri reduse intră într-o etapă de schimbare, pe fondul deciziei Comisiei Europene de sistare a subvențiilor. Cu toate acestea, autoritățile de la București speră să păstreze sprijinul pentru populația vulnerabilă și în anul 2024.

În prezent, cardul de energie este o realitate pentru românii cu venituri mici, oferindu-le un ajutor pentru plata facturilor. Totuși, decizia Comisiei Europene de a stopa subvențiile amenință acest program de sprijin, iar viitorul cardului de energie este pus sub semnul întrebării.

La începutul lunii septembrie, statul român va aloca 700 de lei pe cardurile de energie ale cetățenilor cu venituri mici. Aproximativ 4,1 milioane de persoane vor primi acești bani într-o perioadă de trei săptămâni, ajutorul având scopul de a susține plata facturilor pentru energie și căldură.

Această sumă reprezintă a doua tranșă din acest an, după ce, în luna februarie, beneficiarii au primit o primă parte a sumei totale de 1.400 de lei. Această inițiativă acoperă peste patru milioane de persoane și are un buget total de 2,8 miliarde de lei.

Emisia și distribuirea cardurilor de energie sunt responsabilitatea Companiei Naționale Poșta Română. Listele cu beneficiari sunt întocmite în parteneriat de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Telecomunicații.

Deși Comisia Europeană a sugestiona întreruperea programului, Guvernul României are în plan să continue sprijinul pentru persoanele vulnerabile și în anul 2024. În plus, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că prețurile pentru energie vor fi plafonate și în această iarnă, în încercarea de a asigura stabilitatea în sectorul energetic.

Cu toate acestea, se anunță că tranșa din septembrie ar putea fi ultima acordată beneficiarilor acestui program. În ciuda acestor schimbări, Guvernul României își propune să continue sprijinul pentru persoanele cu venituri mici, în vederea menținerii unei stabilități în accesul la servicii esențiale precum energia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare