SCREENING – La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş mai sunt încă 2.000 de teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

BABEȘ-PAPANICOLAOU. Până la sfârșitul anului 2018, reţeaua de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş (care cuprinde centrele de recoltare ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş, Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi Spitalul Municipal Reghin) mai are disponibile aproximativ 2.000 de teste gratuite Babeş-Papanicolaou.

 

Conducerea instituției spitalicești a anunțat că toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani din judeţul Mureş, indiferent de statutul de asigurate sau neasigurate și care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, pot participa la programul de testare gratuită şi depistare activă precoce a cancerului de col uterin.

 

Pentru efectuarea testului Babes-Papanicolaou în cadrul programului, doritoarele trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a cere eliberarea formularului de recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare, sau pot să se adreseze direct unui centru de recoltare din spitalele menționate. Rezultatul se primește după maximum 30 de zile, la medicul de familie sau de la centrul de recoltare.

 

În curând, pentru femeile din mediul rural va deveni mai simplă posibilitatea participării la programul naţional de screening al cancerului de col uterin, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (unde este organizată Unitatea Regională de Asistenţă Tehnică şi Management Regiunea Centru) fiind dotat cu o unitate mobilă de screening care dispune de toate dotările necesare recoltării citologiei vaginale şi transportului de probe. În acest moment, spitalul mureșean este în procedura de autorizare sanitară pentru a putea pune în circulaţie autospeciala mobilă.

 

Testul screening pentru cancerul de col uterin constă în cautarea cancerului înainte de apariţia simptomelor, putând detecta cancerul într-un stadiu precoce – când celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai usor de tratat.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare