László Noémi (foto: Dimény-Haszmann Árpád)

SCRIITOR LA ȘCOALĂ – László Noémi, ultima din cei 10 romancieri și poeți care s-au întâlnit cu elevii din Târgu Mureș

PROIECT. Poeta László Noémi va susține joi, 16 mai, trei ore de literatură maghiară pentru elevii și elevele din trei clase de la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu Mureș.

 

Prin proiectul “Scriitori la școală”, asociația Podium din Târgu Mureș, a invitat 15 autori în licee din Târgu Mureș – cinci autori în anul școlar 2017-2018 și 10 autori (Gabriela Feceoru a fost la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, Demény Péter – la Liceul Teologic Romano-Catolic, Elise Wilk și Vida Gábor au fost la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai”, Kali Ágnes și Alex Văsieș – la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Tudor Ganea și Láng Orsolya – la Liceul Vocațional de Artă, iar Marin Mălaicu-Hondrari – la Colegiul Național „Unirea”) în acest an.

 

László Noémi s-a născut la Cluj în anul 1973, este poetă și traducătoare. A studiat limba și literatura maghiară și engleză, obținând diploma de licență și master la UBB Cluj, iar apoi încheindu-și studiile la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta în anul 2011, cu diploma de PhD la literatură engleză modernă.

 

A publicat primul volum de poezii (Nonó) în 1995, pentru care a primit premiul de debut al USR și al Uniunii Scriitorilor din Ungaria. După acesta au urmat alte volume individuale de poezie: Az ébredés előterében (1996), Esés után (2000), Papírhaj (2004), Százegy (2009), Feketeleves (2010), Labdarózsa (2010), Afrika (2011), Föld (2013), Bodzabél (2017). I-au fost decrnate numeroase premii literare, printre care premiile ungare József Attila (2010) și Zelk Zoltán (2012).

 

László Noémi este redactor la revista literară clujeană Helikon, predă creative writing la UBB Cluj, Facultatea de Politologie – secția Comunicații, lucrează ca interpret și traducător, este membru a Uniunii Scriitorilor din Ungaria și a Uniunii Scriitorilor Maghiari din Ardeal E-MIL, unde a fost și președinte între anii 2012-2015.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare