SCRIITOR LA ȘCOALĂ – Romancierul Vida Gábor se întâlnește cu elevii Liceului Tehnologic „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș

0
87
Vida Gábor

LITERATURĂ. Joi, 7 martie, de la ora 9, scriitorul Vida Gábor va susține trei ore de literatură maghiară contemporană pentru elevii Liceului Tehnologic „Gheorghe Șincai”. Vida este cel de-al patrulea din cei zece scriitori care, în perioada februarie-mai 2019, se vor întâlni cu elevi din șase licee din Târgu Mureș.

 

Proiectul „Scriitori la școală”, desfășurat de Asociația Podium, îi aduce/i-au adus în fața elevilor târgumureșeni pe Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter și László Noémi.

 

Cine este Vida

 

Vida Gábor s-a născut în Chișineu-Criș, în 4 martie 1968. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, secția Maghiară-franceză (promoția 1994). Din 1994 este redactorul rubricii de proză a revistei literare Látó din Târgu Mureș.

 

A publicat numeroase romane, majoritatea la Editura Magvető din Budapesta, una dintre cele mai prestigioase edituri din Ungaria. Operele sale au o structură clasică, urmând tradiția impusă de romanele din perioada romantismului și a realismului. Modelele sale literare sunt scriitori clasici precum Platon, Mór Jókai sau Kálmán Mikszáth.

 

Pe lângă scris, Vida Gábor se ocupă și de traduceri – a tradus în maghiară romanul lui Eugen Uricariu “Așteptându-i pe barbari” (Barbárokra várva). Pentru activitatea sa literară, Vida a primit numeroase premii – Premiul Arany János (2005), Premiul Déry Tibor (2017) etc.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here