SCRIITOR LA ȘCOALĂ – Romancierul Vida Gábor se întâlnește cu elevii Liceului Tehnologic „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș

0
213
Vida Gábor

LITERATURĂ. Joi, 7 martie, de la ora 9, scriitorul Vida Gábor va susține trei ore de literatură maghiară contemporană pentru elevii Liceului Tehnologic „Gheorghe Șincai”. Vida este cel de-al patrulea din cei zece scriitori care, în perioada februarie-mai 2019, se vor întâlni cu elevi din șase licee din Târgu Mureș.

 

Proiectul „Scriitori la școală”, desfășurat de Asociația Podium, îi aduce/i-au adus în fața elevilor târgumureșeni pe Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter și László Noémi.

 

Cine este Vida

 

Vida Gábor s-a născut în Chișineu-Criș, în 4 martie 1968. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, secția Maghiară-franceză (promoția 1994). Din 1994 este redactorul rubricii de proză a revistei literare Látó din Târgu Mureș.

 

A publicat numeroase romane, majoritatea la Editura Magvető din Budapesta, una dintre cele mai prestigioase edituri din Ungaria. Operele sale au o structură clasică, urmând tradiția impusă de romanele din perioada romantismului și a realismului. Modelele sale literare sunt scriitori clasici precum Platon, Mór Jókai sau Kálmán Mikszáth.

 

Pe lângă scris, Vida Gábor se ocupă și de traduceri – a tradus în maghiară romanul lui Eugen Uricariu “Așteptându-i pe barbari” (Barbárokra várva). Pentru activitatea sa literară, Vida a primit numeroase premii – Premiul Arany János (2005), Premiul Déry Tibor (2017) etc.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ