Ioana Nicolaie

SCRIITORI LA ȘCOALĂ – Prozatoarea și poeta Ioana Nicolaie, curs on-line de literatură pentru elevi ai Liceului Vocațional de Arte din Târgu Mureș

PROIECT. Vineri, 6 noiembrie, prozatoarea și poeta Ioana Nicolaie va vorbi despre aventura scrisului cu elevi de la clasele profesoarelor Liceului Vocațional de Arte din Târgu Mureș Romana Pantea, Valeria Cioată și Ioana Păcurar. Cursurile on-line sunt posibile prin proiectul Scriitori la școală 2020.

 

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi (jud. Bistriţa-Năsăud). A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf, Autoimun – desemnat de către USR „Cartea Anului“ 2013), antologia Lomografii, patru romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sîrmă, Pelinul negru – câștigător al Premiului pentru proză decernat în 2017 de Revista Ateneu; desemnat Cartea Anului în 2018 de către „Cititorul știe mai bine“ – și Cartea Reghinei, câștigătoare a Premiului Radio România Cultural pentru Proză 2020, a Premiului Național pentru Proză Iași, a Premiului Agenția de Carte și a Premiului Observator lyceum pentru proză în cadrul Galei Premiilor Observator Cultural 2020) și literatură pentru copii (Aventurile lui Arik, Arik și mercenarii, Ferbonia, Vertijia, Călătoria lui Medilo, Spionul KME și Cum am supraviețuit clasei a VIII-a).

 

A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană (2008), Cerul din burtă a fost publicat în suedeză  (2013), în bulgară (2014) și în germană (2018), iar O pasăre pe sârmă s-a tradus în sârbă. Autoimun a apărut în bulgară în 2016.

 

A fost inclusă în 24 de volume colective românești (Ferestre 98, 40238 Tescani, Cartea cu bunici, Intelectuali la cratiță, Cartea simțurilor, Bucureștiul meu, Scriitori la poliție etc.) și în numeroase reviste și antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).

 

Invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Mexic, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.

 

În perioada septembrie-noiembrie, Proiectul Scriitori la școală 2020 îi va avea invitați pe scriitorii György Dragomán, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie și Radu Vancu, care vor susține, on-line, ore de literatură română și maghiară contemporană. Până în prezent, de proiectul inițiat și derulat de Asociația Podium au beneficiat aproximativ 1.000 de elevi și 24 de cadre didactice din 7 licee târgumureșene.

 

Asociația Podium

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare