SCUMP – România, locul al 3-lea în Europa după Franța și Italia

0
20

ENERGIE. Românii au plătit 516 euro/MWh pe 27 iulie, de două ori mai mult decât polonezii și de aproape trei ori mai mult decât consumatorii din Spania și Portugalia. Singurele țări în care electricitatea a costat mai mult au fost Franța și Italia.
 
Pe 27 iulie, Franța a plătit 529,6 EUR/MWh, în timp ce Italia a plătit 518,3/MWh. Costurile pentru electricitate au fost mai mici în multe țări vecine, printre care Ungaria, Bulgaria, Slovacia și Slovenia. În aceste țări, prețurile au variat între 480 EUR/MWh și 500 EUR/MWh.
 
Pe de  altă parte a spectrului, Suedia a plătit doar 42,8 EUR/MWh, în timp ce Finlanda a plătit 83,2 EUR/MWh. Portugalia, Spania și Norvegia au plătit toate în jur de 148 EUR/MWh.
 
Statele europene care își obțin o mare parte din energie electrică prin ferme solare și turbine eoliene se bucură de prețuri comparativ mai mici la energie electrică, dar doar 10% din energia electrică a României provine din fermele solare, în timp ce 2% provine de la turbine eoliene.
 
Peste 27% din energia electrică a României provine din hidrocentrale. Aproximativ 21% provine din centrale nucleare. Centralele termice care ard gaze naturale pentru a genera energie electrică furnizează 21%, în timp ce cu 18% mai multe provin din centrale pe bază de cărbune.
 
Prețurile gazelor au crescut ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina și a exporturilor mai scăzute de gaze în UE. România are gaze naturale proprii, dar sectorul energetic românesc este integrat pe piața internațională de energie, iar prețurile sunt în consecință ridicate.
 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ