SCUMP – România, locul al 3-lea în Europa după Franța și Italia

ENERGIE. Românii au plătit 516 euro/MWh pe 27 iulie, de două ori mai mult decât polonezii și de aproape trei ori mai mult decât consumatorii din Spania și Portugalia. Singurele țări în care electricitatea a costat mai mult au fost Franța și Italia.
 
Pe 27 iulie, Franța a plătit 529,6 EUR/MWh, în timp ce Italia a plătit 518,3/MWh. Costurile pentru electricitate au fost mai mici în multe țări vecine, printre care Ungaria, Bulgaria, Slovacia și Slovenia. În aceste țări, prețurile au variat între 480 EUR/MWh și 500 EUR/MWh.
 
Pe de  altă parte a spectrului, Suedia a plătit doar 42,8 EUR/MWh, în timp ce Finlanda a plătit 83,2 EUR/MWh. Portugalia, Spania și Norvegia au plătit toate în jur de 148 EUR/MWh.
 
Statele europene care își obțin o mare parte din energie electrică prin ferme solare și turbine eoliene se bucură de prețuri comparativ mai mici la energie electrică, dar doar 10% din energia electrică a României provine din fermele solare, în timp ce 2% provine de la turbine eoliene.
 
Peste 27% din energia electrică a României provine din hidrocentrale. Aproximativ 21% provine din centrale nucleare. Centralele termice care ard gaze naturale pentru a genera energie electrică furnizează 21%, în timp ce cu 18% mai multe provin din centrale pe bază de cărbune.
 
Prețurile gazelor au crescut ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina și a exporturilor mai scăzute de gaze în UE. România are gaze naturale proprii, dar sectorul energetic românesc este integrat pe piața internațională de energie, iar prețurile sunt în consecință ridicate.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare