SCUMPIRI 2021 – În Târgu Mureș, taxa de salubrizare pe care o vor plăti cetățenii s-a majorat cu 15,24%: vezi ce alte taxe locale cresc de la 1 ianuarie

TÂRGU MUREȘ. Noul for deliberativ al municipiului reședință de județ, Consiliu Local (CL) Târgu Mureş, a aprobat majorarea taxei speciale de salubrizare pe anul 2021, de la 10,30 lei la 11,87 lei/persoană/lună (de la 123,60 lei/persoană/an la 142,44 lei/persoană/an). Procentual, creșterea este de 15,24% și este mai mare de aproape 4 ori decât rata inflației.

 

Taxa specială de salubrizare pentru utilizatorii casnici din municipiul Târgu Mureş se plătește la Direcţia Impozite şi Taxe Locale de la Primărie, în baza declaraţiei proprietarului locuinței privind numărul de locatari stabili. Această declarație se depune până la 1 martie 2021 – în caz contrar, impunerea se va face din oficiu, în baza estimării unui număr mediu de persoane, iar după depunerea declaraţiei se face rectificarea sumei de încasat/plătit. De asemenea, tariful de salubrizare pentru firme şi instituţii publice a fost stabilit la 119,23 lei/mc +TVA.

 

Ce și cu cât se majorează

 

Alte taxe speciale locale – care țin de publicitate/promovare, organizarea de spectacole, taxa de staționare a taxiurilor, autorizarea traficului greu în municipiu etc. – au fost majorate cu 3,8%, prin indexare cu rata inflației.

 

Dintre taxele care privesc un număr mare de cetățeni, s-au majorat taxele pentru garaje (de la 424 lei la 440 lei/an pentru primul garaj, de la 806 lei la 837 lei pentru al doilea garaj și de la 1.198 lei la 1.243 lei pentru al treilea garaj), pentru parcările acoperite (de la 318 lei la 330 lei), pentru restituirea câinilor capturați în municipiu (de la 424 lei + 10 lei/zi de cazare la 440 lei + 11 lei/zi de cazare), taxa de curățenie primăvară-toamnă (de la 25 lei/an/gospodărie la 100 lei/an/gospodărie), pentru dezinsecție, deratizare și dezinfecție (de la 20 lei/an/locuință la 30 lei/an/locuință).

 

Au rămas neschimbate taxele pentru terasele de pe domeniul public (cu excepția lunilor de vară, mai-septembrie, caz în care a fost majorat tariful cu 1 leu/mp).

 

Vali STOICA

6 comments
  1. Eu acum am plătit pt două locuințe, o garsonieră și un apartament recent cumpărat….pt garsonieră am plătit cam mult /214 lei/ acolo locuiesc, sunt singur…pt apartament însă am plătit doar 70 lei.
    Am înțeles că după prelucrarea, luarea în evidență a declarațiilor se vor face rectificări.
    Anul trecut am fost două persoane, eu și soția.

  2. Bună ziua, de ce nu se poate achita on-line? De ce nu pot completa ca și un atașament și cu semnătura electronică? Trebuie să mă programez că să stau la ghișeu?

  3. Taxele se maresc pentru cei care platesc.Avand in vedere insa evidentele precare ale institutiei primariei si indisciplina practicata timp de 30 de ani, intrebarea fireasca ar fi:Ce demersuri va lua administratia locala in cazul celor care fenteaza administratia locala si se sustrag de 30 de ani de la orice plata ? De exemplu sunt multi care nu au garaj si detin masinile personale aiurea pe domeniul public fara sa plateasca ,sau cei care parcheaza ilegal pe domeniul public desi locurile desemnate pentru parcare nu sunt ocupate.Un singur exemplu pe langa miile de exemple: Bulevardul cetatii. Proprietarii masinilor personale nu numai ca se sustrag de la plata parcarii, dar sunt si mari poluatori ai aerului si distrugatori de strazi si trotuare fara a fi taxati pentru daunele provocate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare