SE APROPIE IARNA – rezerve minime obligatorii de petrol pentru 90 de zile și un comitet de criză pentru gaze

ENERGIE. Pentru iarna care vine în câteva luni, România prezintă puține soluții concrete pentru acoperirea necesarului intern, în cazul unei sistări totale a gazelor și petrolului di Rusia.
Deși importurile de produse petroliere de proveniență rusească se vor sista cu certitudine începând cu luna decembrie, alternativele sunt doar niște discuții fără contracte ferme. Ce măsuri ia statului în acest context?
 
„Pentru anul 2022, stocurile minime de țiței și produse petroliere sunt stabilite la un nivel de 1.481.250 de tone echivalent petrol pentru a asigura un nivel de 90 de zile de consum mediu zilnic“, au comunicat reprezentanții Ministerului Energiei.
 
Pe termen scurt și mediu, pentru acoperirea cererii, limitarea sau sistarea importurilor de produse petroliere din Rusia sau din Kazahstan via Rusia, poate genera dificultăți până când operatorii rafinăriilor să-și poată reconfigura sursele de aprovizionare cu țiței.
 
Pe termen scurt, opțiunile de diversificare a alimentării cu gaze pentru România sunt sursele azere sau gazul lichefiat din Turcia sau Grecia.
 
Pentru gestionarea situațiilor apărute în cazul fiecărui nivel de criză, pe zona de gaze naturale, Ministerul Energiei înființează o echipă interdisciplinară pentru gestionarea crizelor în aprovizionarea cu gaze naturale care va fi coordonată de Ministerul Energiei în calitatea sa de autoritate competentă, conform prevederilor planului de urgentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare